Data: 24 de maig de 2020

Aquest diumenge celebrem l’Ascensió del Senyor. Després d’estar durant quaranta dies apareixent-se als deixebles i acompanyant-los, finalment el Senyor és enlairat al cel. Però abans els hi digué: “Aneu, doncs, a tots els pobles i feu-los deixebles meus, batejant-los en el nom del Pare i del Fill i de l’Esperit Sant i ensenyant-los a guardar tot allò que us he manat” (Mt 28, 19-20). Jesús els envia a anunciar, a comunicar el seu missatge, la seva bona notícia; per això, el dia de l’Ascensió del Senyor és el dia en què l’Església celebra la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials.

Enguany el lema d’aquesta jornada és “Perquè ho puguis explicar i gravar en la memòria (cf. Ex 10,2) La vida es fa història”. El papa Francesc vol dedicar el missatge d’aquesta jornada al tema de la narració “L’home és un ésser narrador. Des de la infantesa tenim fam d’històries de la mateixa manera que tenim fam d’aliments”. És veritat que amb els anys ens adonem que cada vegada ens agrada més explicar històries de la nostra vida, del que hem viscut, de les nostres penes i alegries, això és bo! Però també hem de vigilar a no caure en el parany de les històries negatives, les que escoltem i “ens narcotitzen, convencent-nos que necessitem contínuament tenir, posseir, consumir per a ser feliços” i també les que expliquem i ens fan tornar “àvids de xafarderies i de tafaneries”.

El Sant Pare, enmig de tots els missatges, històries i narracions, ens diu que

“La Sagrada Escriptura és la Història de les Històries”, és “la gran història d’amor entre Déu i la humanitat”. La història de Jesucrist no és una història del passat, és ben actual, quan escoltem la lectura de l’evangeli ens adonem que el que diu ens ho diu a cadascun de nosaltres i ens interpel·la en la nostra vida actual.

Avui, en aquesta Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, no podem oblidar la pandèmia que estem encara vivint i que ens ha portat a un confinament gairebé inimaginable. I és que en aquests mesos els mitjans de comunicació han estat uns dels grans protagonistes de la nostra societat perquè gràcies a les noves tecnologies, les xarxes socials i la comunicació del segle XXI aquest confinament ha estat més suportable i ens ha ajudat a no sentir-nos tan sols.

L’Església, i concretament la nostra diòcesi, ha aprofitat tots aquests mitjans per acostar-se als seus fidels a través de les misses pels canals youtube –que han tingut una concurrència de públic molt nombrosa-, els grups de whastapp de les parròquies –que han donat suport i han compartit moments de pregàries i reflexions-, els correus electrònics –que han fet arribar material catequètic a les famílies-, les videoconferències –que han fet que no s’aturessin algunes activitats-…i tantes altres iniciatives que podria anomenar.

Acabo aquesta glossa tornant a recordar el lema de la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials “Perquè ho puguis explicar i gravar en la memòria” perquè de ben segur que tots nosaltres, sobretot els joves i els infants, gravarem en la memòria tot el que haurem viscut durant aquesta crisi sanitària i ho explicarem a les generacions futures com un compliment d’allò el Senyor va dir als deixebles: “Jo sóc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món”.