SANT FELIU. Pandèmia coronavirus

Data: 27 de març de 2020

Informacions actualitzades emanades pel nostre bisbat i altres instàncies eclesials

27-03-2020 Comunicat del bisbe Agustí sobre la participació diocesana en la Statio Orbis convocada pel papa Francesc

16-3-2020  |  Carta del bisbe Agustí, amb proposta de pregària àngelus i repic de campanes

 

Benvolguts i benvolgudes,

Us vull transmetre una salutació ben cordial, unint la meva pregària a la vostra en aquest moments de desconcert on us convido a fer nostre la pregària confiada del Salm 22: “El Senyor és el meu pastor, no en manca res… em guia per camins segurs, per amor del seu nom; ni que passi per la vall tenebrosa, no tinc por de cal mal. Tu, Senyor, ets vora meu: la teva vara i el teu bastó em donen confiança…”.

Us informo que la Comissió Executiva de la Conferència Episcopal Espanyola ha enviat una Nota on es convida a que a partir d’aquest dimecres 18 de març de 2020, a les 12.00 h., es toquin diàriament les campanes de tots els temples. Els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense assumim aquesta iniciativa. Així, convidant a la pregària de l’Àngelus, mostrarem cada dia el nostre agraïment i pregària per tantes persones a qui està afectant la pandèmia del coronavirus. I se’ns convida a acabar l’Àngelus amb l’oració del papa Francesc amb motiu d’aquesta pandèmia.

Convido a tots els diocesans que fem nostra aquesta iniciativa i, on sigui possible, sonin les campanes dels nostres temples parroquials, capelles de les cases religioses i convents de clausura, convidant a la pregària, posant-nos sota la protecció de Santa Maria, Mare de Déu de Montserrat, patrona de la nostra Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, que ens protegeixi sempre de tot mal, de l’ànima i del cos.

+Agustí Cortés Soriano
Bisbe de Sant Feliu de Llobregat

 

*********************

16-3-2020  |  Nota de la Comissió Executiva de la Conferència Episcopal Espanyola:
Invitació a tocar les campanes a l’hora de l’Angelus, i pregària del papa Francesc

**********************

14-3-2020  |  Nota de la Conferència episcopal Tarraconense

**********************

13-3-2020  |  Nota de la Comissió Executiva de la Conferència Episcopal Espanyola:
“Coratge! Sóc jo. No tingueu por”

**********************

COMUNICAT DEL 13-3-2020

 

A l’expectativa de les noves mesures que puguin sortir amb l’”Estat d’alarma” que començarà demà, 14 de març de 2020, us comuniquem el següent:

Davant les circumstàncies excepcionals que vivim, ateses les mesures de les autoritats sanitàries i en estricte compliment de les recomanacions anunciades pels governs català i espanyol, el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, seguint indicacions compartides per moltes diòcesis i per la Conferència Episcopal Espanyola, comunica les següents indicacions, amb la possibilitat de que canviïn en funció de l’evolució dels esdeveniments:

 1. Seguint la normativa ja prevista per l’Església (Cf Codi de Dret Canònic, c. 87 i cc. 1245 i 1248.2; Catecisme de l’Església Catòlica, n. 2181) i davant les greus circumstàncies actuals, el bisbe recorda la dispensa, en caràcter general, del precepte dominical.

No es convocaran celebracions litúrgiques públiques (misses i altres devocions). Allà on sigui possible es procurarà tenir oberts els temples per a la pregària, sempre que es respectin les indicacions de les autoritats civils competents. Els centres de culte que no compleixen aquestes indicacions restaran tancats.

 1. Es desitjable que tothom pugui seguir la Missa a través de la televisió, de la ràdio o internet, també les persones malaltes, grans, afeblides o amb risc potencial, i els qui conviuen amb elles o en tenen cura.
 2. Atès el tancament d’escoles i centres universitaris, mentre perduri aquesta indicació, se suspenen en les parròquies i centres de culte els actes de pastoral educativa, com ara la catequesi, grups de lleure o grups de joves, així com tota activitat pastoral que impliqui el treball en grup.
 3. Sobre les activitats extraordinàries de parròquies i arxiprestats, com ara excursions, sortides, viatges, trobades…, com a norma general se suspenen.
 4. Per garantir les condicions higièniques requerides en aquesta situació, cal tenir especial cura de la neteja dels espais i objectes dedicats al culte.

Recordem altres referències donades en el comunicat del 11 de març de 2020 per quan es puguin restablir les celebracions litúrgiques:

 1. Cal retirar l’aigua beneïda de les piles que hi ha a les entrades de les esglésies i en altres llocs de devoció.
 2. El signe de donar-se la pau, segons el nº 149 de l’Ordinari de la Missa, és facultatiu. Per això recomanem la seva supressió fins que passin aquestes circumstàncies. Tanmateix, en els llocs on es faci s’ha d’advertir que s’eviti el contacte físic, com donar-se la mà o altres gestos.
 3. És molt recomanable donar la comunió a la mà. I es prega que les persones que distribueixen la comunió durant l’eucaristia, es rentin les mans abans i després d’aquest moment.
 4. Convé que les mostres de devoció i afecte cap a les imatges de culte, tan pròpies d’aquest temps de Quaresma i de Setmana Santa, puguin ser substituïdes per altres com la inclinació o la reverència, evitant el contacte físic amb elles, i facilitant una major rapidesa que eviti aglomeracions.

Demanem als sacerdots disponibilitat i caritat pastoral en l’atenció espiritual vers tot el Poble de Déu, sobretot els més vulnerables, els ancians i els malalts, i sensibilitat per acompanyar en les seves tasques als treballadors sanitaris i als voluntaris.

Des del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat seguirem pendents de les mesures que es vagin indicant des de les autoritats civils i sanitàries en els pròxims dies, per tal d’aplicar-les en l’àmbit de la vida ordinària de l’Església. Qualsevol novetat en aquest sentit es comunicarà oportunament per correu electrònic i al Web.

També us informem que avui, 13 de març de 2020, s’ha activat un pla de contingència a la Casa de l’Església amb serveis mínims, fins a nou avís, amb l’accés a la Casa de l’Església només als treballadors. No s’admetran visites, atenent els assumptes més urgents via telèfon o telemàticament.

Finalment, us recordem la proposta de pregària que us vam enviar en el comunicat del passat dia 11 de març de 2020 per incloure en les pregàries a casa, especialment durant les pròximes setmanes. Cada prevere, pregant i celebrant l’eucaristia sense poble, s’uneix a tota l’Església i ofereix el Memorial del Crist pel mateix poble que té confiat. I els fidels també des de casa s’uneixen a tota la pregària del cos de Crist. Ara passem aquesta prova, en l’esperança de retrobar-nos aviat amb alegria a la Casa del Senyor

Per les víctimes i afectats pel coronavirus. Per tot el personal mèdic i d’infermeria. Perquè es trobi ben aviat el remei per combatre aquesta pandèmia. Que el Senyor ens alliberi de la por i ens infongui serenor i esperança. PREGUEM EL SENYOR

Por las víctimas y afectados por el coronavirus. Por todo el personal médico y de enfermería. Para que se obtenga lo más pronto posible el remedio para combatir esta pandemia. Que el Señor nos libre del miedo y nos infunda serenidad y esperanza. ROGUEMOS AL SEÑOR

Amb la nostra pregària ens unim als malalts i les famílies que estan patint directament les conseqüències del COVID-19, com també ens unim al servei de tants professionals de l’àmbit sanitari i assistencial, als qui agraïm el seu treball i l’esforç.

+ Agustí Cortés Soriano
Bisbe de Sant Feliu de Llobregat

Per més informació podeu consultar el següent link del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/

 

++++++++++++++++++++++

 

 

 

COMUNICAT DEL 11-3-2020
El bisbe Agustí ha fet public avui aquest comunicat amb normes i recomanacions al respecte:

Estimats:

És de tots coneguda la crisi produïda per l’epidèmia del “Coronavirus”. Ben conscients d’ésser Església al món i amb la voluntat de mantenir-nos fidels al que l’Esperit espera de nosaltres, hem decidit emetre aquest comunicat. En ell trobareu normes i recomanacions, que ens venen suggerides per indicacions de la Conferència Episcopal Espanyola, la Delegació de Pastoral de la Salut i, sobretot per les mesures preses per les autoritats civils i responsables sanitaris a nivell d’Espanya, Catalunya i a nivell local.

A la Diòcesi volem, en efecte, secundar i oferir, en tot el que està al nostre abast, un ajut a la campanya de contenció reforçada que està fent-se en tots els àmbits de la societat. Per això considerem que el contingut d’aquesta nota podrà anar canviant segons l’evolució dels esdeveniments i de les normes que es vagin donant per les autoritats civils.

És per això que us demanem que:

 1. Vulgueu complir aquestes NORMES en la nostra acció pastoral i litúrgica:

1.1. Retirar l’aigua beneïda de les piles que hi ha a les entrades de les esglésies i en altres llocs de devoció.
1.2. Tenir cura de la neteja d’espais i objectes dedicats al culte, així com rentar-se les mans abans i després de la celebració litúrgica, especialment els sacerdots i donadors de la comunió.
1.3. L’acte de donar-se la pau es pot suprimir. Però si es fa, s’ha d’advertir que s’eviti el contacte físic, com donar-se la mà o altres.
1.4. Als actes de devoció i veneració d’imatges religioses s’haurà de evitar tot allò que inclogui contacte físic amb les mateixes imatges. Substituir les mostres de devoció i afecte vers les imatges per altres com la inclinació o la reverència.
1.5. Els actes en la nostra pastoral educativa, com ara la catequesi, els esplais o grups de joves, seguiran com fins ara. Però variaran d’acord amb el compliment de les normes de l’autoritat civil en matèria educativa (escoles, instituts, universitats, etc.).

 1. Així mateix us fem insistentment aquestes RECOMANACIONS que s’han de portar a terme amb esperit de responsabilitat i col·laboració.

2.1. És molt recomanable donar la comunió a la mà i no a la boca.
2.2. Advertir a les persones de l’assemblea que es col·loquin amb una distancia prudencial unes d’altres.
2.3. Discernir, d’acord amb els responsables dels centres d’atenció a la tercera edat, quins actes i en quines condicions es poden fer accions de servei pastoral.
2.4. Posar-s’hi d’acord amb l’autoritat de cada centre pel que fa al servei religiós als hospitals. Aquest servei s’ha de fer atenent-s’hi a la normativa que regeixi en cada centre.
2.5. S’ha de discernir acuradament fer o no les activitats extraordinàries de parròquies i arxiprestats, com ara, excursions, sortides, viatges, trobades, etc.: normalment la prudència demana no fer-les, s’ha de valorar si són necessàries, de quina manera es pot reduir el risc de contagi.

Amb la nostra pregària ens unim als malalts i les famílies que estan patint directament les conseqüències del Coronavirus, com també al servei de tants professionals de l’àmbit sanitari i assistencial.

Sant Feliu de Llobregat, 11 de març de 2020

+ Agustí Cortés Soriano
Bisbe de Sant Feliu de Llobregat

**************************

El delegat de Pastoral Sacramental i Litúrgia ha elaborat aquesta PREGÀRIA per afegir-la a les celebracions eucarístiques i altres moments de pregària.

Per les víctimes i afectats pel coronavirus. Pels científics, personal mèdic i d’infermeria, responsables sanitaris. I perquè es trobi ben aviat el remei per combatre aquest mal. PREGUEM.

Por las víctimas y afectados por el coronavirus. Por los científicos, personal médico y de enfermería, responsables sanitarios. Y para que se encuentre muy pronto el remedio para combatir este mal. OREMOS.

 

 

 

La veu de l'església