Data: 18 de juliol de 2021

Vivim en temps teòric de vacances, tot i que molts, a causa de la situació econòmica, no en podeu fer. D’altres treballeu més que mai al servei dels turistes que ens visiten i dels qui fan vacances, atenent els vostres negocis i els llocs de treball. Però potser sí que –almenys alguns dies o ni que sigui per unes hores– podrem fer vacances a destinacions properes. També serà una bona ocasió per conèixer millor el propi país, l’entorn més proper, d’altres persones, i per endinsar-nos en el tresor cultural del nostre patrimoni.

Estem esgotats pel confinament i tenim ganes d’assaborir –per pocs que siguin– alguns dies diferents, de repòs, d’esplai.

Pensant en les vacances, un grup vàrem confeccionar unes pautes amb la intenció d’ajudar-nos a viure aquests dies. S’han reproduït en diversos bisbats. També van sortir l’any 2012 en una reflexió del Full, però m’ha semblat interessant deixar constància novament d’aquestes reflexions per la seva actualitat.

 1. Respecte per la natura. No la malmetis escampant deixalles arreu, destrossant la flora o maltractant la fauna i els seus espais vitals. A la platja, a la muntanya,
  al camp… descobreix en la natura la primera carta d’amor que Déu t’ha adreçat.

 

 1. Durant les vacances no t’avergonyeixis de ser cristià. Sense fer-ne propaganda sigues capaç de donar raó de la teva fe i de la teva esperança, si s’escau.

 

 1. Jesús no fa vacances, i et vol acompanyar en les Per això participa en l’Eucaristia del diumenge, siguis on siguis.

Quan entris en una església, no et limitis a contemplar la seva bellesa o el seu patrimoni. Cerca algun moment de pregària, de comunicació personal
amb el Senyor.

 1. Les vacances o els dies de festa ho són de tota la família. Dialoga, juga, passa-t’ho bé amb la família, sense Sobretot, busca moments per escoltar i parlar, ja que el ritme ordinari no ho afavoreix gaire sovint.

 

 1. Sigues molt curós amb la teva vida i la vida dels altres. La vida és un gran do de Déu. Evita els riscs innecessaris i sigues prudent a l’hora d’escollir

 

 1. Valora l’amistat. Tens una bona ocasió per compartir pensaments, opinions, gustos i distraccions amb altres persones no habituals. Estreny l’amistat amb els amics i, si tens oportunitat, fes-ne de nous.

 

 1. Recorda sempre que d’altres treballen moltes hores perquè tu puguis viure aquests dies. Ells també tenen els seus drets: respecta’ls. Tanmateix, sigues agraït, perquè un somriure, un dir «gràcies» amb sinceritat, sovint és la millor recompensa.

 

 1. Descansa, però deixa que els altres també Pensa durant la nit que tu et podràs llevar tard, però d’altres ho faran molt aviat i tenen dret al
  seu descans, perquè puguin treballar i servir millor tothom.

 

 1. No tot s’hi Durant el temps lliure, temps de vacances, no tot s’hi val. Recorda els teus compromisos, recorda la teva dignitat i la dignitat de
  tota persona. Recorda els manaments.

 

 1. Viu la caritat i la solidaritat. Pensa en els qui no tenen vacances, perquè ni tan sols tenen el pa de cada La caritat no ha de fer vacances.

 

Cadascun dels lectors podeu afegir-hi aquelles pautes que us siguin importants.

Bona estada i bon viatge de retorn on visqueu habitualment, ben descansats de cos i d’esperit per emprendre una nova etapa que ha de ser molt enriquidora.