Data: 8 d’agost de 2021

Durant la propera setmana celebrem la festa de tres testimonis de Jesús: santa Teresa Beneta de la Creu, sant Llorenç i sant Maximilià Maria Kolbe.

Recordar breument la vida d’aquests tres màrtirs ens fa bé a tots nosaltres i ens estimula a viure la nostra fe. Són la verificació de l’Evangeli de Jesús, el testimoni més autèntic de l’Església, i exemples de vida cristiana.

Sant Llorenç, màrtir (dia 10)

Sant Llorenç era un dels diaques de l’Església de Roma, al qui el papa Sixt II havia encomanat administrar els béns de l’Església i tenir cura dels pobres.

En la persecució de l’emperador Valerià I el 258, molts sacerdots i bisbes foren martiritzats, i els cristians benestants eren privats dels seus béns i enviats a l’exili.

Després del martiri del Papa, el prefecte de Roma crida Llorenç i li exigeix que li porti tots els tresors de l’Església, pensant que tenia un gran patrimoni.

Llorenç li respon que per a això necessita alguns dies i que li proporcioni vehicles per transportar el tresor. El prefecte, pensant en una gran fortuna, accedeix i li ofereix transport.

El dia acordat, davant del prefecte, Llorenç arriba amb els carros carregats de pobres, esguerrats, viudes, orfes… als qui ajudava en nom de l’Església, i diu al prefecte: «Aquests són el nostre tresor». El prefecte romà, molt enfadat, el condemnà a morir al damunt d’una graella sobre les brases.

Llorenç és un testimoni de Jesús com a servidor de l’Església i dels pobres fins al martiri.

Santa Teresa Beneta de la Creu, religiosa màrtir (dia 9)

Edith Stein va néixer a Breslau (Alemanya) el 1891 en una família jueva, i fou la més jove de deu germans.

Fou una filosofa, mística, defensora dels drets de la dona al vot, religiosa carmelita descalça i màrtir del nazisme.

Va passar per una etapa d’ateisme. Estudiant filosofia va ser col·laboradora del filòsof Edmund Husserl, fundador de la fenomenologia. Visqué una llarga evolució intel·lectual i de recerca espiritual que la conduí a convertir-se al catolicisme l’any 1922. Fou professora i va impartir moltes conferències. Alhora, va desenvolupar una teologia de la dona i va defensar els seus drets.

Va professar com a Carmelita a Colònia, però per escapar-se de l’amenaça nazi va ser traslladada als Països Baixos. Però allà va ser empresonada i internada al camp de concentració d’Auschwitz, on va morir assassinada a la cambra de gas el 9 d’agost de 1942.

Va ser beatificada, canonitzada i declarada patrona d’Europa pel papa sant Joan Pau II.

Sant Maximilià Maria Kolbe, franciscà, màrtir (dia 14)

Nascut l’any 1984, fou un frare franciscà conventual polonès, promotor de la devoció a la Mare de Déu mitjançant una associació anomenada «milícia de la Immaculada».

Presoner al camp de concentració d’Auschwitz, es va oferir per ser ajusticiat en comptes del sergent polonès Franciszek Gajowniczek. Aquest, en ser senyalat per morir, va cridar que havia perdut la dona i que ara els fills es quedarien orfes. Kolbe, en sentir-ho, va fer un pas endavant, s’oferí a ocupar el lloc del sergent i fou condemnat a morir de fam.

El papa sant Joan Pau II el canonitzà l’any 1982 en presència del qui havia estat salvat.

És patró dels operadors de ràdio, dels addictes a les drogues, dels presos polítics i del moviment «pro-vida».