Data: 14 de març de 2024

 

Com cada any, el diumenge pròxim a la festa de Sant Josep se celebra el Dia del Seminari. Aquest any s’ha convocat amb el lema «Pare, envieu-nos pastors». Per a conèixer més on es formen els nostres seminaristes, entrevistem Mn. Pere Oliva March (Igualada, 1961), rector del Seminari Interdiocesà de Catalunya (SMI) des del juliol de l’any passat.

«ALS JOVES ELS DIRIA: “SENTIU-VOS LLIURES PER A UN CAMÍ DE GENEROSITAT I SERVEI”»

 

Quina és la funció del rector del Seminari Interdiocesà?
Acompanyar els joves que van discernint la seva vocació. Es van formant a tots nivells i van descobrint el sentit de la crida inicial que els ha portat al Seminari: voler servir l’Església com a preveres. 

Amb mossèn Gabriel, vicerector, compartim aquesta tasca d’acompanyament. També l’ajut de mossèn Jaume, director espiritual, i de mossèn Jordi, tutor d’estudis, és ben valuós. Estic molt de gust amb aquests joves que generosament discerneixen el seu camí vers el sacerdoci. Són servicials, esperançats i alegres. I aquest goig compartit s’encomana. Diria que la comunitat formativa del SMI és una família gran en què ens uneix la voluntat de seguir i conèixer més i més el Crist. Per a mi personalment és un goig, i també una responsabilitat, acompanyar els seminaristes de Solsona, Vic, Girona, Tarragona, Urgell, Lleida i Tortosa. Cadascun dels joves és un do per a l’Església i un motiu d’agraïment pel seu testimoni jovial i fresc.

Quin és el dia a dia dels seminaristes?
Pregària: matí, migdia i vespre. L’eucaristia, moment principal de la jornada, i classes a la Facultat; estudi a les tardes al Seminari. També, al vespre del dimarts, servei als més necessitats. El dimecres, sessions formatives en l’àmbit pastoral, cultural i espiritual. El dijous al vespre, una estona per a la pràctica de l’esport. Els àpats compartits, alternats amb estones de pregària personal i adoració, complementen la jornada.

El lema d’enguany del Dia del Seminari és «Pare, envieunos pastors». Què ens vol dir?
Que tenim necessitat d’aquest do fonamental per a la vida de les nostres parròquies. És tasca de tots, demanar al Senyor que els joves cridats responguin generosament a la crida vocacional. No són moment fàcils per a respondre-hi, però les nostres Esglésies diocesanes en tenen necessitat: calen nois sense por del compromís per a servir el poble de Déu.

A més de la col·lecta, com pot cada diòcesi col·laborar amb el Seminari?
La col·lecta, per a tirar endavant la vida del Seminari, i la pregària són fonamentals. Cal també una conscienciació d’aquesta necessitat per a les nostres parròquies, així com una vivència joiosa i esperançada de la fe.

Quin missatge donaria als joves que dubten o tenen por de la «crida de Déu»?
«Si escolteu la seva veu, no enduriu els vostres cors!», com diu un salm. Que fa més feliç donar que rebre, com diu el Nou Testament. I que no tinguin por, que se sentin lliures per a emprendre un camí de generositat i servei que el context que ens envolta no entén.

 

La veu de l'església