Data: 1 d’agost de 2021

Aquests dies del mes d’agost tenim més possibilitats per visitar espais naturals i edificis del nostre patrimoni cultural.

Una bona part d’aquest patrimoni està constituït per edificis de l’Església a cada bisbat de Catalunya. Per això cal recordar que tenim una eina que és una gran ajuda per acompanyar-nos i guiar-nos en les nostres visites: s’anomena «Catalonia Sacra», i la trobareu a Internet a www.cataloniasacra.cat.

És un projecte i una iniciativa de la Conferència Episcopal Tarraconense –els bisbes de Catalunya–, que proposa uns itineraris per donar a conèixer i facilitar l’accés a una bona part del patrimoni històric i artístic de les diòcesis de Catalunya.

Aquest tresor cultural, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de dos mil anys d’íntima vinculació entre el cristianisme i la cultura, la identitat i l’espiritualitat del nostre país. Aquest patrimoni recull tots els territoris, totes les èpoques i totes les arts de Catalunya.

La proposta de Catalonia Sacra vol fer visible aquest patrimoni i fer-lo assequible. Perquè és important donar-ne a conèixer la naturalesa fonamental, com a resultat de la inculturació de la fe cristiana a Catalunya.

Ajuda a descobrir com Jesucrist, la Paraula feta carn, també es manifesta a través de l’art, que comunica i parla des de la bellesa.

Permet adonar-se de les arrels cristianes de Catalunya i de com la vida cristiana s’ha expressat en els diversos moments de la història, adaptant-se a les possibilitats de cada indret.

Ajuda a valorar el treball que l’Església ha fet durant segles mantenint el patrimoni, sovint sense cap més ajuda que les aportacions dels fidels.

Fomenta la responsabilitat de conservar-lo i protegir-lo.

I ajuda el visitant a conèixer-ne les finalitats i a entendre per què existeix.

Per què confiar en Catalonia Sacra per programar les vostres visites?

– Per conèixer els temples més significatius dels deu bisbats de Catalunya.

– De cada església, en trobareu alguna fotografia, les dades més importants que poden ajudar a descobrir millor el seu estil i característiques, l’any de la seva construcció, i altres notes que complementaran la informació.

– Per a les visites a les catedrals, veureu que la majoria ja disposen d’un punt de recepció on acollir el visitant.

S’ofereixen visites, dissenyades per cada capítol de canonges, per entendre la realitat litúrgica i artística del monument, composta per obres fonamentals del patrimoni cultural català.

– També trobareu una agenda amb activitats, visites guiades i tradicions religioses i culturals del nostre país.

No n’hi ha prou amb dades tècniques, cronològiques i estètiques per comprendre una pintura, un retaule, una església, un monestir, un salpasser… Tant creients com no creients necessiten conèixer en profunditat els fonaments espirituals, teològics i litúrgics d’aquests béns si volen comprendre la veritat de llur raó de ser. D’aquesta manera, amb tota normalitat, una bona comprensió del patrimoni de l’Església és alhora vehicle de comunicació dels valors evangèlics.

Catalonia Sacra vol contribuir a fer visitable, valorar i comprendre el patrimoni cultural com un dels gran tresors del nostre país i, alhora, vol ser un mitjà per viure com la fe s’ha fet art i cultura, estimulant la contemplació i manifestant l’Evangeli de la salvació.

Entra a www.cataloniasacra.cat i decideix.