El dissabte 24 d’abril, Sant Julià de Lòria (Andorra) va acollir l’Eucaristia de clausura de la XV Jornada de Mestres i Professors de Religió de Catalunya i Andorra. Ateses les circumstàncies sanitàries i les limitacions de mobilitat, l’acte de cloenda també es va poder seguir per l’habitual canal de retransmissió a Lòria TV.

La celebració va ser presidida per l’arquebisbe-bisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i va comptar amb la presència del Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Enric Puig SJ; la ministra d’Educació i Ensenyament Superior d’Andorra, Ester Vilarrubla; l’ambaixador d’Andorra al Vaticà, Carles Àlvarez Marfany; així com els cònsols de Sant Julià de Lòria, i els delegats d’ensenyament de les diòcesis de Girona, Tortosa, La Seu d’Urgell i Sant Feliu de Llobregat juntament amb el cap d’àrea pastoral de la FECC.

La celebració va comptar amb la projecció d’unes paraules introductòries de benvinguda de l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, president del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), agraint i reconeixent la tasca dels docents de religió. En el marc de l’homilia, fent esment també de la crida vocacional pròpia del IV Diumenge de Pasqua, anomenat també del Bon Pastor, Mons. Vives va destacar la vinculació de l’encíclica del papa Francesc dedicada als joves, Christus Vivit, en relació a l’ensenyament de la Religió Catòlica. Després de la comunió, el P. Puig va subratllar el caràcter integral i integrador de la tasca dels docents de Religió com a resposta a una crida personal radicada en la persona de Jesús. Tots tres van coincidir en subratllar, d’acord també amb les lectures de la celebració dominical, el caràcter missional del professorat de  Religió Catòlica, que depassa el mer fet contractual i enriqueix de notablement l’acció educativa.

La XV Jornada de Mestres i Professors de Religió de Catalunya i Andorra ha tingut un format online, i s’ha dut a terme al llarg de les dues setmanes anteriors. Els mestres, professors de religió i altres mestres d’escoles participants, han seguit les diferents unitats de formació, adreçades als docents de les diòcesis amb seu a Catalunya. Les sessions de treball foren iniciades amb les paraules de benvinguda i de coratge de l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas.

Les diferents sessions de formació que s’han impartit han estat  “Entendre una església”, a càrrec d’Elisenda Almirall, responsable de formació de Catalonia Sacra; “Eines i recursos per a la classe de religió”, amb Víctor Martínez, mestre al centre Manyanet-Sant Andreu i membre del Programa Família-Escola, Acció Compartida (FEAC); “L’Avaluació Competencial”, amb Yolanda Otal, professora a Lestonnac-Barcelona; i “El Pacte Educatiu Global del Papa Francesc”, amb José Laguna, membre del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia.

També s’ha comptat amb quatre Seminaris web preparats per les editorials patrocinadores de la Jornada: “Som influencers i no ho sabíem. Marca personal del professorat de Religió”, de Santillana, amb Miquel Rossy; “Currículum, Aprenentatge híbrid i Acompanyament emocional”, amb l’editorial Edebé; “La Bíblia, recursos per a l’aula”, de Cruïlla-SM; i “Religió amb emoció? Amb Baula és possible”, amb Josep Maria Nonay, de Baula-Edelvives. Hi ha 147 mestres i professors inscrits a aquesta proposta formativa de quinze hores reconegudes per la Generalitat de Catalunya que encara tenen dues setmanes més per acabar de veure els continguts de l’aula virtual que ha creat l’ISCREB específicament per aquesta ocasió.