Data: 16 de maig de 2021

El missatge del Sant Pare per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, que se celebra avui, dia de l’Ascensió del Senyor, porta per títol “«Vine i ho veuràs» (Jn 1,46). Comunicar trobant les persones on són i com són”. Aquest lema cerca mostrar que per construir una notícia hem d’anar i veure-la amb una mirada honesta.

Tots sabem que moltes vegades les notícies es reenvien i repeteixen, més ara que disposem de xarxes socials, sense comprovar la veracitat i la solvència professional de la font informativa; això suposaque sovint notícies errònies es vagin escampant.  Aquesta situaciónomés es pot corregir sortint al carrerper construir les noticies, com diu el Sant Pare gastant“les soles de les sabates”.

Quan el Senyor va pujar al cel, va enviar els seus deixebles a comunicar la bona notícia. Els deixebles havien viscut amb Jesús, havien vist en primera persona tot el que ell havia fet ipodien explicar molt bé labona nova. Ells havien viscut el “vine i ho veuràs” i, per tant, podien comunicar amb honestedat el misteri de Jesús i l’anunci del Regne de Déu.

El Sant Pare, amb tot, reconeix la valentia de molts periodistes a l’hora d’anar a cobrir una notícia a llocs on no hi vol anar ningú, quan diu: “Gràcies a la valentia i al compromís de tants professionals […] avui coneixem, per exemple, les difícils condicions de les minories perseguides en diverses parts del món […]”.

El papa Francesc no oblida, quan parla de la comunicació, que la tecnologia digital ens dóna l’oportunitat de conèixer ràpidament el que passa, però no oculta que les xarxes socials faciliten que la insídia i la mala intenció puguin governar les notícies i les imatges.

Per tant, està clar que res pot substituir “el fet de veure en persona”. Quan els deixebles escoltaven a Jesús no només restaven atents a la seva predicació, sinó també a la seva mirada, els seus gestos, les seves actituds i silencis. El Papa defensa queels periodistesinformin parlant directament amb les persones implicades, evitant quedar-se amb un titular o amb el que han sentit dir, sense anar a la font, sense parlar i comprendre.

També nosaltres, encara que no siguem periodistes, ens trobem amb situacions similars quan ens expliquen un fet i l’anem escampant sense esbrinar si és veritat o no. Així, doncs, convé que sapiguem sortir a l’encontre i “veure” en primera persona les situacions de la vida, això ens ajudarà a comprendre millor el nostre proïsme.