El cristianisme ha deixat un patrimoni molt valuós a Europa però, sobretot, ha de mirar cap al futur i dur a terme la seva contribució “avui i en el futur amb vista al seu creixement”. D’acord amb el missatge que el papa Francesc va adreçar l’any 2014 al Consell d’Europa i al Parlament Europeu, aquesta aportació es concreta en la lluita per la llibertat, la justícia i la veritat, la qual té molt a veure amb la pau. El combat s’ha de dur a terme enmig dels múltiples “temors” que experimenten molts europeus i plantant cara a fenòmens com el nacionalisme i el populisme. Així ho va afirmar el teòleg austríac Paul Zulehner en la ponència inaugural de la trentena edició del Col·loqui Europeu de Parròquies (CEP) que va aplegar un centenar i mig de persones de tretze països –22 de Catalunya, la delegació més nombrosa– a Lviv (Ucraïna) del 27 de juliol a l’1 d’agost.
A la darrera ponència, el capellà grecocatòlic ucraïnès i també teòleg Michajlo Dymyd, va parlar de la necessitat de passar d’una Europa entesa com “un projecte tancat” a considerar-la com “un projecte obert”. Per fer aquest pas Dymyd creu que és fonamental que l’Església defensi la dignitat humana i doni suport a altres persones i col·lectius en la difusió dels valors cristians”.
A l’altra ponència, pronunciada per l’exegeta ucraïnesa Halia Tesliuk, es va analitzar la paràbola del fill pròdig. Tesliuk va presentar el penediment com una restauració de la relació amb Déu. I va subratllar el “fariseisme” i l’“actitud de superioritat” del fill gran, tot i que va precisar que “cadascú es pot identificar amb els tres personatges: el pare, el fill pròdig i el fill gran”.
Els assistents al Col·loqui van poder escoltar dues experiències realitzades a terres ucraïneses: una sobre la preparació dels joves al matrimoni i l’ajuda a parelles en dificultat, i una altra, especialment colpidora, sobre l’acompanyament pastoral de militars i de les seves famílies en una església del centre de Lviv. El capellà responsable d’aquest acompanyament va afirmar que en els darrers cinc anys s’han fet noranta enterraments de militars morts en el conflicte amb Rússia que encara ara es manté a l’est del país.
Una desena de joves participants a la trobada van exposar als altres assistents les conclusions del seu treball. Van remarcar la necessitat de replantejaments a fons en l’Església catòlica: una aposta decidida pels joves, una Església oberta a tothom, independentment de la seva orientació sexual, i una atenció preferent a les persones necessitades que es troben a les perifèries.