Data: 29 de juny de 2025
Estimats diocesans, estimada església d’Urgell,
Els apòstols Pere i Pau ens conviden a contemplar l’església de les primeres comunitats cristianes, concretament l’església de Roma. Una comunitat cristiana perseguida que vivia a l’ombra de l’Imperi i que els apòstols acompanyaren i allí a la capital de l’Imperi romà hi trobaren la glòria del martiri.
Comença doncs una església martirial, una església de testimonis, havien conviscut amb Jesús, havien seguit el Mestre i creaven comunitats on poder fer créixer la fe en Jesús a través del testimoniatge en el seu món pagà.
Sant Ignasi d’Antioquia escriu, ja a l’any 117 d.C., una carta a l’església de Roma on la defineix com la que presideix en la caritat. L’apòstol Sant Pere serveix l’església de Roma i a la vegada exerceix un servei de caritat i d’unitat vers tota l’Església universal. Així doncs aquesta definició voldria expressar l’activitat caritativa concreta d’aquesta comunitat de Roma. Però, quina activitat de caritat exerceix l’església de Roma vers la nostra església d’Urgell?
Nosaltres, com a església d’Urgell som empeltats en la plena comunió apostòlica gràcies a la successió dels apòstols que han esdevingut missioners i han portat la llavor de l’Evangeli fins al més lluny que podien conèixer. Així mateix en les nostres terres ja al segle VI trobem comunitats cristians que han rebut la fe i viuen en plena comunió amb el successor de l’apòstol Pere, el Papa.
En aquest començament del ministeri petrí del Sant Pare Lleó XIV som cridats avui a pregar pel Papa i per les seves intencions, i especialment, com església diocesana, avui en totes les celebracions dominicals tindrem l’ocasió d’ajudar també a la caritat del Papa Lleó XIV.
Si l’església de Roma és la que ens presideix en la caritat, això significa que ajudar i col·laborar en la missió del successor de Pere és el fonament de la unitat de l’Església. De fet Jesús a l’Evangeli d’avui ens dirà: Tu ets Pere i sobre aquesta pedra jo edificaré la meva Església.
Som l’Ekklêsia grega, o sigui assemblea, comunitat del poble elegit que pelegrinem vers la pàtria a la qual estem cridats, som el nou poble messiànic que camina amb esperança i som testimonis de comunió i d’unió, amb els apòstols Pere i Pau i amb tota l’Ecclesia mater, el Poble de Déu.
Les columnes de la nostra Església, que avui celebrem litúrgicament, ens recorden els fonaments de la nostra església d’Urgell; per això preguem i ajudem a l’apòstol Pere en la persona de Lleó XIV perquè volem créixer en comunió i en unitat per esdevenir missioners i apòstols en les nostres terres urgellenques.
Amb el millor desig d’una feliç solemnitat de Sant Pere i Sant Pau en les nostres comunitats cristianes, del Vostre servidor,