El dia 20 de gener a Barcelona, a la Capella del Seminari Major Interdiocesà, el bisbe Xavier Vilanova i Pellisa va presidir una solemne Eucaristia amb els seminaristes i concelebrada per l’Equip de formadors, Mn. Armand Puig, Mn. Gabriel Casanovas i Mn. Jaume Gené. Era la primera que presidia com a bisbe, després de rebre l’ordenació episcopal el 20 de desembre de 2020 a la Basílica de la Sda. Família de Barcelona. Havia estat nomenat el 6 d’octubre pel papa Francesc bisbe titular d’Empúries i auxiliar de l’Arxidiòcesi de Barcelona

Tots els seminaristes van poder celebrar la festa amb alegria, i el Seminari Major Interdiocesà li va regalar una original “crismera” per contenir el Sant Crisma que el bisbe utilitza en molts moments del seu ministeri episcopal, realitzada per l’orfebre Manuel Capdevila, que porta gravat el lema episcopal del bisbe Xavier “In aeternum misericòrdia eius” (perdura eternament la seva misericòrdia).

El bisbe Xavier va néixer a La Fatarella, Tarragona, el 23 de setembre de 1973, i fou ordenat de prevere de Tortosa el 22 de novembre de 1998. Des del 2016 era Director espiritual del Seminari Major Interdiocesà, residint a Barcelona, i des del 2018 passà a ser-ne el Rector. A Tortosa havia estat rector del Seminari Diocesà, delegat diocesà de Catequesi i de Pastoral Vocacional i membre de Consell Presbiteral i del Col·legi de Consultors. També havia estat rector de diverses parròquies. El 2016 va ser nomenat missioner de la Misericòrdia pel papa Francesc. També col·labora habitualment amb l’associació catòlica Comunitat del Cenacle, que acull persones que pateixen drogoaddiccions.