Data: 13 d’octubre de 2021

El divendres dia 8 d’octubre, l’església de Santa Maria de Cervera s’ompli per retre homenatge i donar gràcies pels deu anys de la beatificació de la Mare Janer i entronitzar la seva escultura creada per a l’ocasió en la capella número 3 de la girola de Santa Maria.

Aquesta capella seguia despullada després dels disbarats i destrosses sofertes durant la guerra civil. Presideix aquesta capella un històric vitrall dedicat a Sant Martí de Tous. Dita escultura representa la Mare Anna Maria Janer i Anglarill amb un nen als braços, un ancià, un soldat de guerra i un malalt abraçats a la beata que simbolitza l’esperit de servei i ajuda als més vulnerables i necessitats que ella tenia. És una escultura de bronze de mida natural (1,73m d’alçada, que era la seva estatura) sobre una peanya de pedra de 900kg esculpida per l’escultora Rebeca Muñoz.

Presidiren els actes el bisbe Romà Casanova, administrador apostòlic de Solsona, l’arquebisbe d’Urgell Joan Enric Vives i Mn. Xavier Romero, rector de Cervera, acompanyats per una vintena de capellans i frares de diferents indrets que van voler fer-s’hi presents. També hi fou present el Paer en Cap, Joan Santacana, i un nodrit nombre de germanes, professors i professores de la congregació de la Sagrada Família d’Urgell encapçalats per la Mare General, Laura Garione.

Repassant una mica la història sabem que Anna Maria Janer va néixer a Cervera el 18 de desembre de l’any 1800 al número 47 del Carrer Major i que fou batejada a Santa Maria l’endemà del seu naixement. Va estudiar al Real Colegio de Las Educandas del Carrer Major on més endavant en va ser professora. També va treballar molt temps a l’Hospital, fins que, uns anys més tard, al febrer del 1849, es va fer càrrec de la Casa Caritat o de la Misericòrdia. Va morir als 85 anys. Cal destacar el seu gran interès per l’educació  i la formació dels infants i joves, l’altra virtut que ella sempre havia somiat.

Aquesta diada farà història a Cervera, a Santa Maria i a l’institut de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, ja que ella va ser la inspiradora del naixement d’aquesta congregació.

Informa: Joan Riu

La voz de la iglesia