Data: 4 de maig de 2025
La mort del sant pare Francesc —encara que sabíem de la seva fragilitat— ens ha sobtat, creant en el nostre cor un dolor profund. La paternitat de qui era «el dolç Crist a la terra» feia néixer en nosaltres el sentiment de filiació; la qual cosa, en el cas del seu traspàs, ens fa sentir orfes d’aquell que ens ha acompanyat i estimat, amb el seu fer de bon pastor i bon mestre.
Per això, amb motiu del decés de Francesc, papa, no podem sinó fer memòria agraïda de tot el bé que ha fet a l’Església i al món sencer, així com també hem de pregar pel seu etern descans, a fi que la misericòrdia divina l’aculli en el seu regne. En parlar de misericòrdia no puc deixar de recordar l’Any Sant de la Misericòrdia (2015-2016). En tota l’Església es va viure aquest temps de gràcia com un gran regal del Sant Pare. Certament que el Senyor vessarà abundosament la seva clemència sobre qui l’ha ponderada d’una manera tan gran.
El seu pontificat ha estat marcat per molts accents, assenyaladament fent-se ell, en primera persona, portaveu i defensor dels pobres, dels descartats, dels migrants, cosa ja indicada amb el nom que va escollir com a pontífex: «Francesc». El seu magisteri ens parla de quin ha estat el seu pontificat. En l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium feia una crida a tota l’Església a centrar-se en el que en ella és essencial: l’evangelització. L’Església existeix per a evangelitzar i tot hi ha d’estar al servei de la seva missió i no pas de l’autopreservació. Tres han estat les seves grans encícliques —l’encíclica és, dins el magisteri ordinari del Papa, la que té el grau de més consideració—, on es reflecteix el que duia en el seu cor de pastor de l’Església universal.
En la Laudato si’ exposava la importància de la cura de la casa comuna, la creació que Déu ha fet per manifestar la seva glòria i, en aquesta, per a la vida de l’home. Hi exposava el concepte d’«ecologia integral», la qual posa la persona humana, i principalment els pobres, com a centre de tota opció social i ecològica. La Fratelli tutti mostra la urgència de fer néixer entre tots els homes la fraternitat universal, més enllà d’ideologies, religions, sistemes polítics i culturals. La seva darrera encíclica, lliurada l’octubre passat, duu per títol Dilexit nos i tracta sobre l’amor humà i diví del cor de Jesucrist. En aquest ensenyament es retrata el que hi havia en el cor del Sant Pare: l’amor a Jesucrist, i quina ha estat la missió que ell ha realitzat durant tota la seva existència: «una qüestió d’amor» (núm. 208).