Els dies 9, 10 i 11 de juliol de 2025 ha tingut lloc la reunió n. 259 de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), a la Residència la Immaculada (Urbanització de Tartera, Prats de Cerdanya).

A aquesta reunió hi ha participat per primera vegada Mons. Josep-Lluís Serrano Pentinat, bisbe d’Urgell.

1.- L’arquebisbe de Barcelona i cardenal, Mons. Joan Josep Omella Omella, i el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Fra Xabier Gómez Garcia OP, han fet la petició que els seminaristes de les seves diòcesis es puguin incorporar al Seminari Major Interdiocesà de Catalunya (SMI), institució creada l’any 1988 i on actualment es formen els seminaristes de la majoria de les diòcesis amb seu a Catalunya.

La petició ha estat acollida positivament i aprovada unànimement pels bisbes que actualment formen part del Seminari Major Interdiocesà, de manera que el proper curs 2025-2026 els seminaristes que hi pugui haver dels bisbats de Barcelona i Sant Feliu de Llobregat s’incorporaran plenament a l’esmentat Seminari.

D’altra banda els bisbes han designat, per un quinquenni, Mons. Romà Casanova Casanova, bisbe de Vic, com a bisbe delegat encarregat de l’acompanyament del Seminari Major Interdiocesà.

L’equip de formadors del Seminari Major Interdiocesà per al curs 2025-2026 estarà format per: Mn. Pere Oliva, rector; Mn. Jordi Domènech, vicerector de l’etapa propedèutica; Mn. Ignasi Fuster, vicerector de l’etapa discipular (filosòfica); Mn. Gabriel Casanovas, vicerector de l’etapa configurativa (teològica); Mn. Jordi Font, tutor d’estudis; Mn. Jordi Orobitg, director espiritual de l’etapa configurativa; P. Xavier Rodríguez, SJ, director espiritual de l’etapa discipular; P. Enric Puig, SJ, confessor de l’etapa configurativa i de l’etapa discipular; Mn. Josep Vives, director espiritual de l’etapa propedèutica; i el P. Jordi Latorre, SDB, confessor de l’etapa propedèutica.

Cada diòcesi continuarà comptant amb la figura d’un prevere nomenat pel propi bisbe amb el càrrec de «responsable de la formació sacerdotal» perquè participi en el Seminari Major Interdiocesà com a formador-pont entre el Seminari i la seva diòcesi respectiva.

2.- El bisbe responsable de Migracions i Interculturalitat, Fra Xabier Gómez Garcia OP, ha informat que aquest servei interdiocesà ha quedat configurat amb la participació de delegats i delegades de totes les diòcesis amb seu a Catalunya. A la primera reunió es va acordar treballar coordinadament i en xarxa en diferents àmbits, així com en la promoció de comunitats acollidores i missioneres i l’intercanvi de bones pràctiques.

3.- Arran dels desafiaments d’aquesta realitat pastoral, els bisbes conviden el Poble de Déu a conèixer en profunditat i orientar les consciències segons els principis de la Doctrina Social de l’Església. Entre aquests principis hi ha el dret a migrar de forma segura, el dret a no haver de migrar i el rebuig als discursos d’odi o les propostes de deportacions massives, com passa en alguns països, que no són conformes amb l’Evangeli, amb la postura de l’Església expressada en el magisteri dels darrers Papes, així com en els darrers documents i referències de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i altres Conferències episcopals arreu del món.

Atenent al bé comú, els bisbes reiteren la seva postura a favor d’una regularització extraordinària de persones migrades, segons el que disposa la Iniciativa legislativa popular presentada al Congrés dels Diputats, i reafirmen el propòsit de promoure a les diòcesis amb seu a Catalunya la cultura de la vida, de la pau i de l’encontre.

4.- Han participat a la reunió el Dr. Joan Torra i el Dr. Ignasi Fuster, respectivament rector i vicerector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, que han informat de la situació i els reptes de les diverses facultats que l’integren; la proposta de camins de col·laboració entre els diversos Instituts Superiors de Ciències Religioses que estan adscrits a la Facultat de Teologia; i finalment dels passos iniciats per tal que els Documents d’Església puguin ser consultables obertament a la xarxa a través de la pàgina web de l’Ateneu.

5.- Mn. Joan Àguila i Mn. Alberto Para, respectivament director i fins ara ecònom del Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC), han informat de les activitats i els projectes que s’han realitzat i es preveuen en un futur proper en el camp catequètic i també de l’economia del SIC.

Juntament amb el Sr. Eloi Aran, cap de l’àrea d’identitat i missió de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, han presentat el projecte d’un material destinat a l’acompanyament catequètic per a preadolescents i adolescents que es fonamenta en el catecisme Testimonis del Senyor, el Directori per a la catequesi i tot seguint els temps litúrgics. Els bisbes han acollit la proposta com a molt interessant i els han animat a fer els passos necessaris per posar-la en marxa.

6.- Els bisbes han acollit la visita de la Sra. Anna Vilà, responsable del Servei d’atenció a les víctimes d’abusos (SAVA) de l’arquebisbat de Barcelona, que amb Mons. David Abadias han presentat la proposta d’una trobada dels diversos Serveis de les diòcesis catalanes per tal de compartir inquietuds, experiències i unificar sinergies. La proposta ha estat acollida positivament.

7.- En relació a la celebració del «Jubileu d’esperança 2025» s’ha informat de les properes trobades a Roma amb motiu del Jubileu dels joves, 28 de juliol al 3 d’agost; i del Jubileu dels catequistes, 26-28 de setembre. En el context d’aquesta trobada, la Sra. Isabel Campmany, delegada de catequesi de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, serà instituïda amb el ministeri de catequista.

8.- Mons. Francesc Conesa Ferrer, bisbe de Solsona i referent de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) per a la fase d’aplicació del Sínode dels bisbes, ha informat de la publicació per la Secretaria general del Sínode de les «Pistes per a la implementació del Sínode. 2025-2028», assenyalant alguns elements a tenir en compte per a promoure la sinodalitat com a tarannà de l’Església a les diòcesis catalanes. Aquest tema serà motiu de reflexió en properes reunions.

9.- El bisbes han acordat nomenar Fra Octavi Vilà Mayo, OCist., com a bisbe president de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia (CIL) i Fra Xabier Gómez García OP, com a bisbe president del Secretariat Interdiocesà de Conservació i Promoció de l’Art Sacre (SICPAS) i Catalonia Sacra.

S’ha procedit també al nomenament de Mn. Joan Àguila com a director del Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC), renovat en el càrrec per tres anys.

10.- Finalment s’han rebut informacions sobre altres camps de l’activitat pastoral conjunta:

  1. a) Aprovació definitiva del pressupost de la CET per a l’any 2025.
  2. b) Salvador Giménez, bisbe president del Secretariat Interdiocesà de Mitjans de Comunicació Social (SIMCOS), ha informat en relació als reptes de comunicació i la preparació de l’edició de L’Església catòlica a les diòcesis amb seu a Catalunya. Memòria 2024.
  3. c) Josep-Lluís Serrano i Mons. David Abadias han informat de la reunió amb els participants al Congrés de vocacions: «Per a qui soc?», organitzat per la Conferència Episcopal Espanyola, els passats 7, 8 i 9 de febrer, apuntant a l’itinerari de treball per acollir i aterrar la cultura vocacional a les nostres diòcesis.
  4. d) S’ha recollit la informació de la trobada de Joves a Montserrat del proper dissabte 25 d’octubre, amb motiu del mil·lenari de Montserrat.
  5. e) Des del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), Josep Chisvert, Delegat d’ensenyament del bisbat d’Urgell, ha informat sobre temes en relació amb el món educatiu.
  6. f) Finalment, amb motiu del 25è aniversari de la instauració del catecumenat a les diòcesis amb seu a Catalunya, els bisbes han acordat la data de la celebració d’aquesta efemèride per al proper dissabte 11 d’octubre a la Basílica de la Sagrada Família.

El darrer dia es va incorporar a la reunió el bisbe electe de Lleida, Mons. Daniel Palau Valero, en una jornada que va tenir un caire lúdic i de convivència amb la visita a la vila de Puigcerdà i l’ermita de Sant Martí d’Ix.

 

Barcelona, 17 de juliol de 2025