Data: 23 de febrer de 2020

“La vida és bellesa, la vida és vida, defensa-la” (Santa Teresa de Calcuta).

La vida és un do de Déu, tota vida és sagrada, més encara quan aquesta està marcada pel dolor i el sofriment. Es mereix un gran respecte, cura i atenció.

En el si de la nostra societat s’ha obert el debat sobre l’etapa final de la vida, amb la recent aprovació per part del congrés dels diputats de la tramitació de la llei per regular l’eutanàsia.

És bo i necessari que els cristians catòlics tinguem criteris clars sobre la vida a partir dels ensenyaments de l’Església, sempre a favor “d’acollir, protegir i acompanyar en l’etapa final d’aquesta vida.”  Amb data de l’1 de novembre de 2019, la subcomissió per a la familia i defensa de la vida de la  Conferència Episcopal Espanyola publicava el document “Sembradors d’esperança”. A partir de 60 preguntes i respostes es presenta amb claredat i senzillesa la posició cristiana en aquesta etapa delicada de les persones.

Podem fer memòria també del document “L’Eutanàsia, 100 qüestions i respostes sobre la defensa de la vida humana i l’actitud dels catòlics” editat el 1993 per part del comitè episcopal per a la defensa de la vida.

Veurem en els propers mesos com el debat sobre l’eutanàsia ens portarà a dubtar de la nostra posició cristiana, amb els arguments de: el sofriment insuportable, la compassió, la mort digna i el concepte d’autonomia absoluta (n.3).

Us convido a llegir el document “Sembradors d’esperança” per descobrir la riquesa en protegir la vida en els moments de més debilitat i ser testimonis del do que Déu ens ha donat.

El document es divideix en 7 apartats, dividits amb 60 preguntes. Són els següents:

  1. El debat social sobre l’eutanàsia, el suïcidi assistit i la mort digna
  2. Ètica de la cura dels malalts: dignitat, salut, malaltia
  3. La medicina pal·liativa davant la malaltia terminal
  4. La il·licitud de l’obstinació terapèutica
  5. L’eutanàsia i el suïcidi assistit són èticament inacceptables
  6. Propostes per fomentar una cultura del respecte a la dignitat humana
  7. L’experiència de fe i la proposta cristiana.

Que tant de bo la nostra proposta sigui una veu d’esperança també per a l’etapa final de la vida humana.