Del 3 al 6 de desembre al Seminari St. Atilà de Zamora va tenir lloc la XXXVIIa. Trobada Nacional del Diaconat Permanent, la primera normalitzada després dels anys de pandèmia. Els participants van ser 60 provinents de 17 diòcesis. A la sessió inaugural van intervenir el Bisbe de la Diòcesi, Mons. Fernando Valera, l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives, President de la Comissió per al Clergat i els Seminaris, i Mons. Francisco Cerro, Arquebisbe de Toledo i responsable del Departament per al Diaconat Permanent. També van assistir-hi els Directors del Secretariat, Juan Carlos Mateos i Sergio Requena.

Després de les salutacions, va tenir lloc la primera ponència sobre «Evangelitzar la societat actual: un canvi d’època», a càrrec de l’Arquebisbe de Valladolid, Mons. Luis J. Argüello, membre de la Comissió per al Clergat. Va situar la fidelitat a l’enviament missioner dins les claus d’interpretació de la crisi cultural on ens trobem. Tot per estimular els diaques cap a la missió en sortida.

El diumenge dia 4 va tenir lloc una visita cultural i la celebració de l’Eucaristia dominical a la Catedral del Salvador de Zamora presidida pel Bisbe de la Diòcesi, Mons. Fernando Valera. Ja a la tarda el delegat diocesà de litúrgia de Zamora, Rvd. D. Narciso Lorenzo, va aportar diversos aspectes de la resposta litúrgica evangelitzadora del diaca, remarcant alguns aspectes de l’ars celebrandi que competen al diaca.

Van seguir els testimonis d’experiències evangelitzadores per port d’un jove prevere de Zamora, Millán Nuñez, responsable de pastoral juvenil, i d’Ana Sierra, metgessa i missionera, i d’Irene Martín, del moviment «Cristians sense fronteres».

D. Patricio Fernández, diaca permanent de Valladolid i la seva esposa María Tránsito Zarzuelo, van dictar una ponència sobre la resposta caritativa del diaca permanent, immersa en la pastoral social de la diòcesi i en especial la pastoral de migracions. A la nit va tenir lloc una vetllada compartint productes típics dels llocs d’origen dels diaques presents.

Dilluns, després de visitar la ciutat de Toro, va tenir lloc una taula rodona de testimonis de tres diaques sobre l’exercici del seu ministeri: Andrés Serrano, de Màlaga; Manuel Góngora, de Sevilla i Higinio Méndez, de León. Als quals es va sumar una intervenció testimonial d’Aureli Ortín, diaca de Barcelona.

Finalment, Mons. Vives i el Rvd. Mateos van aportar diverses informacions sobre els treballs per al diaconat permanent a la Comissió per al Clergat, explicant les Normes que acaben de ser aprovades per la Conferència Episcopal Espanyola de les quals se’n redactarà una nova edició, i van remarcar especialment la formació permanent, així com el Sínode sobre la sinodalitat i la participació dels diaques, la Visita apostòlica als Seminaris d’Espanya i el Servei de pastoral vocacional que va prenent cos a la CEE, i al capdavant del qual estarà Mons. Argüello, Arquebisbe de Valladolid.

Va ser molt enriquidora la sessió final de valoració de la Trobada a Zamora, amb aportacions per part de tots els participants. I es van fixar les dates per a la propera trobada que tindrà lloc del 6 al 9 de desembre de 2023.