Dels dies 28 al 31 de març va tenir lloc a Barcelona el Simposi sobre l’acompanyament als joves organitzat pel Consell de Conferències Episcopals d’Europa (CCEE). Aquesta trobada ha comptat amb la participació de 275 experts de tot Europa de les àrees relacionades amb l’acompanyament als joves en les diferents conferències episcopals: Joventut, Vocacions, Universitats, Ensenyament i Catequesi. Al costat de les ponències d’experts en acompanyament s’han intercanviat les experiències de bones pràctiques de diversos moviments i iniciatives pastorals europees presents i el testimoni dels joves. De Catalunya hi van ser presents a més de l’Arquebisbe de Barcelona, el de Tarragona i el d’Urgell i els bisbes de Tortosa, Girona, Sant Feliu de Llobregat i els Auxiliars de Barcelona i de Terrassa.

Les celebracions litúrgiques van tenir el seu cimal a l’eucaristia celebrada a la Sagrada Família a la tarda del dia 30, presidida pel Card. Bagnasco, president del CCEE. Prèviament els experts en l’obra de Gaudí, l’escultor Etsuro Sotoo i el teòleg Armand Puig, van introduir els presents en el camí de la bellesa per a l’evangelització dels joves, i van realitzar una visita guiada a la Sagrada Família.

Mirant cap al sínode dels joves i les vocacions de 2018

El dia 31, l’arquebisbe de Barcelona, ​​Mons. Juan José Omella, va presidir la celebració de l’eucaristia i les laudes. Durant la seva homilia va agrair la presència i els treballs dels ponents i va convidar a seguir el model d’Emaús d’acompanyar els joves, escoltar-los i proposar-los el seguiment de Crist.

En la primera sessió del matí va intervenir el Card. Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels bisbes, que va presentar els treballs preparatoris del Sínode sobre els joves i les vocacions que se celebrarà a l’octubre de l’any que ve. Explicant el procés sinodal i les seves diverses etapes, el Card. Baldisseri va recordar sobretot la publicació del Document Preparatori que conté un qüestionari, per mitjà del qual són interpel·lats els diversos membres de l’Església. Basant-se en les respostes que es rebin, el Sínode dels bisbes haurà d’elaborar l’Instrumentum Laboris (el Document de treball) que es lliurarà als Pares sinodals com a base per a la discussió. A l’espera del document de treball, el Card. Baldisseri va anunciar que aviat el Sínode farà públic el lloc web (www.sinodogiovani2018.va), que conté un qüestionari dirigit directament a tots els joves.

Seguidament cinc representants, un per cada camp de la pastoral, van referir seva pròpia experiència del Simposi, proposant també alguns desafiaments.

Conclusions del Simposi

La sessió conclusiva del Simposi va ser confiada al president del CCEE, Card. Angelo Bagnasco. En la seva intervenció, el cardenal es va centrar en la figura de l’educador i la seva missió educativa en el context actual, caracteritzat per «la cultura del no-res». Per al president del CCEE, l’educador cristià ha sobretot d’alçar la mirada a Crist, veritable i únic mestre. Si la cultura contemporània sembla «no tenir res a dir als joves, res de significatiu que avivi el cor i ompli l’existència», en la persona de Jesús «resplendeixen totes les virtuts humanes de forma eminent, resplendeix la plena humanitat de l’home, aquesta humanitat que la nostra època s’arrisca a no reconèixer, reduint la persona a una forma líquida». El president del CCEE va tancar la trobada amb una crida final a la joventut europea: «A les joves generacions mirem amb gran simpatia i confiança; a ells els tocarà ser els nous evangelitzadors, convençuts que evangelitzar avui significa ’ensenyar als homes l’art de viure!’. El nostre és un temps meravellosament ardu, és l’hora que la Providència ens ha donat, la qual vam abraçar amb confiança i amor (…) Sí, ho volem viure bé començant per canviar nosaltres mateixos, ajudant-nos els uns als altres».