El Secretariat Interdiocesà de Pastoral del Turisme i dels Santuaris de la Conferència Episcopal Tarraconense, sota la coordinació del P. Joan M. Mayol, rector del Santuari de Santa Maria de Montserrat i director del Secretariat, va celebrar a Canillo i al Santuari-Basílica de Meritxell (Principat d’Andorra), els dies 12 al 14 de març, la 40ª Trobada de Santuaris de Catalunya i les Illes Balears. La Trobada fou presidida pel Bisbe Delegat de la CET per a aquest àmbit, Mons. Agustí Cortès, bisbe de Sant Feliu de Llobregat, i va comptar amb la presència de l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives.
L’objectiu d’aquesta Trobada, a la qual van assistir unes 60 persones que tenen responsabilitats als Santuaris de Catalunya i de les Illes, fou reflexionar a través de conferències i posar en comú per mitjà de comunicacions, les experiències dels pelegrins i dels qui els acullen en els Santuaris catalans i poder compartir uns dies de fe.
El dia 12 de març l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, va donar la benvinguda als participants, acompanyat del Rector de la Parròquia de Canillo on hi ha el Santuari de la Mare de Déu de Meritxell. També al vespre del mateix dia 12 de març, l’Arquebisbe va poder pregar les Vespres amb els participants i presidir la celebració de l’Eucaristia a l’església parroquial de St. Serni de Canillo.
A la seva homilia l’Arquebisbe Vives remarcà la importància dels Santuaris en el món contemporani actual que són un lloc de refugi i oasi enmig dels tràfecs de la vida i on moltes persones s’hi atansen per poder trobar consell, perdó, misericòrdia i fe. Els Santuaris, especialment els dedicats a Jesucrist i a la Mare de Déu, així com també els dedicats als Sants, han de ser una font d’aigua viva on tots ens hi puguem acostar per trobar consell espiritual, conhort i força enmig de les contrarietats i les tempestes de la vida. Mons. Vives subratllà com el Papa Francesc en el seu Discurs adreçat als participants del I Congrés Internacional de Rectors i Treballadors dels Santuaris del novembre passat, havia subratllat com els Santuaris són un lloc privilegiat per expressar la fe, i són llocs d’acollida, de pregària i de misericòrdia.
També van seguir amb les diverses ponències, van visitar El Consell General (Parlament) andorrà, i foren acollits pel M.I. Sr. Síndic Vicenç Mateu, i altres indrets del Principat.