El dimecres 6 de juliol la ciutat episcopal de Vic va acollir l’Assemblea de Càritas Catalunya que va aplegar als equips directius de les deu Càritas amb seu a Catalunya, amb el President de Càritas Catalunya Sr. Francesc Roig. L’acollida i la reunió de treball va tenir lloc a la Sala d’actes del Museu Episcopal de Vic on els participants van ser acollits per Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic. També hi fou present a la Trobada el Bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova.

El Sr. Roig va informar d’un seguit de temes i informacions de presidència que va compartir amb els assistents, un moment per explicar als presents el dia a dia més institucional de Càritas arreu del territori, unes informacions que van agrair els presents i que permetia estar més informats.

Després hi va haver un moment on els va informar acuradament de la situació dels refugiats ucraïnesos, així com de la tasca que estan duent a terme les Càritas Diocesanes i Parroquials per acompanyar aquest col·lectiu de nouvinguts. Tot seguit Marta Fortuny, de Càritas d’Urgell, va presentar i va explicitar la Memòria de Càritas Catalunya del 2021 que recull d’una manera global la tasca de les 10 Càritas Diocesanes. Ressaltant els 368 projectes diocesans que han acompanyat a més de 70.000 persones, on els programes de cobertura de necessitats bàsiques han dedicat 12,2 milions d’euros per atendre les despeses d’ajuda directa. Aquesta memòria es va presentar als mitjans de comunicació l’endemà dijous 7 de juliol a la mateixa ciutat de Vic (tot seguint un projecte de descentralització de Càritas Catalunya arreu del territori).

Es va aprovar l’Estat de Comptes del 2021, uns comptes que han rebut el vistiplau de l’auditoria externa als quals estan sotmesos. Aquests comptes mostren la situació de pobresa de la societat, i com la crisi econòmica i social demana cada vegada de més ajudes per poder fer costat als més vulnerables i marginats, un esforç econòmic que mostra la tasca caritativa i social de l’Església a través de Càritas.

També hi va haver espai per presentar la proposta de coordinació dels quatre àmbits de Càritas Catalunya: social, comunicació, gestió econòmica i persones, una coordinació que busca una millora en la feina que s’ha de fer, una manera d’optimitzar els recursos de Càritas. Des de la Comissió de Voluntariat es va apuntar a tota l’estratègia que es vol fer per acompanyar, motivar i augmentar el voluntariat a Càritas, especialment amb la gent jove, que és un dels àmbits que es volen treballar en els propers anys de manera especial.

Després d’un ric i profitós torn de paraules on els assistents van fer arribar els seus neguits i també els seus agraïments, Mons. Vilanova va cloure l’Assemblea amb una reflexió final que va resumir la diada de treball i va fer seves unes paraules del cardenal Omella, recollides en la Memòria, on destaca la necessitat del bé comú i de treballar plegats, com en aquests moments estan fent les 10 Càritas Diocesanes de: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Sant Feliu de Llobregat, Solsona, Tortosa, Terrassa, Vic i Urgell. Tant el Sr. Bisbe com els assistents van agrair l’esplèndida i fraternal acollida la Càritas de Vic que es va bolcar en la Trobada.

Acabada la reunió es va fer la fotografia de grup a les instal·lacions del Museu Diocesà de Vic, amb un fons d’un absis romànic pintat. Després es va compartir un dinar que va acabar amb el desig d’un bon estiu i de fer una bona feina pels més vulnerables de la nostra societat.