La Basílica de la Sagrada Família va acollir el dia 10 de novembre la beatificació dels 16 màrtirs de l’arxidiòcesi de Barcelona; 13 religiosos de les congregacions de Sant Pere ad Víncula, Caputxines de la Mare del Diví Pastor, Franciscanes dels Sagrats Cors i tres laics. L’acte fou presidit pel Prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, el cardenal Angelo Becciu. Van concelebrar-hi, el Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella i els seus Bisbes auxiliars, l’Arquebisbe de Tarragona, d’Urgell i els bisbes de Vic, Solsona, Terrassa amb el seu auxiliar i Sant Feliu de Llobregat. També entre d’altres hi van participar el Sr. Nunci apostòlic, el President de la Conferència Episcopal Espanyola i els Cardenals Tarcisio Bertone i Lluís Martínez Sistach.
Amb motiu de les beatificacions, el divendres 9 a les 19 h, va tenir lloc una vetlla de pregària, a la basílica de Santa Maria del Mar , amb el bisbe Sergi. A més a més, posteriorment a les beatificacions, el diumenge 11 a les 13 h se celebrarà una missa d’Acció de Gràcies, a la Catedral de Barcelona per als nous beats de l’Església, amb el cardenal Omella.
Són 16 els religiosos que integren la causa aprovada pel Papa Francesc, els quals formen part de Comunitats a Catalunya. Entre aquests, nou pertanyen a la Congregació de Sant Pere ad Víncula: Padre Teodoro (Cirilio) Illera del Olmo; Gmà. Joaquin (Jacinto) Gómez Peña; Gmà. Máximo (José) Franco Ruiz; Grmà. Bernardo (Emilio) Puente González; Gmà. Estanislao de Kostka (Ismael) Tajadura Marcos; Gmà. Ángel de la Iglesia Ocina, Gmà. Ricardo (Albino) Guerra Villaizán; Gmà. Acacio Ma. Calleja Santamaría. En relació amb la Congregació hi figuren, també, tres laics benefactors: Gregorio Díez Blanco; Camila Díez Blanco i Eliseo Moradillo García que ajudaren els màrtirs i foren occits ells també.
D’altra banda, tres de les màrtirs pertanyents a la Congregació de Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor : Gna. Andrea (Ramona) Solans Ballesté; Gna. M. Auxili (Josefa) Noguera i la Gna. Patrocini (María) Vilanova. De la Congregació de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors també fou beatificada la Mare Carlota de la Visitació (Baudelia) Duque Belloso.
Els 16 màrtirs van ser víctimes, en els anys 1936 i 1937, de la persecució religiosa sobrevinguda en els anys trenta. Per orientacions diocesanes i vaticanes es van unir les tres Congregacions indicades i els laics. En aquest sentit, el grup inclou sacerdots, persones consagrades i laics; joves i gent gran; germans estudiants i superiors; obrers, pares de família i educadors: tots ells servidors, per l’Evangeli i l’amor a Déu, fins al seu lliurament martirial.
Les Congregacions van comunicar el goig de comptar amb germans i germanes “assenyalats per la fidelitat, l’amor i l’entrega”. Per això, “ells són testimonis de fe, de caritat i de perdó, són model i referència per a tots nosaltres”, asseguren. En aquesta línia, indiquen que “nens, joves i adults trobem en ells, intercessors i guies en el nostre camí”. De fet, asseguren que “els nous beats transmeten un missatge actual i d’amplitud eclesial”. “En relació a l’any del Sínode dels Joves, presenten una experiència eclesial de fe, d’entrega i de discerniment vocacional”.
La seva festa se celebrarà el dia 6 de novembre.