Data: 26 de febrer de 2023

Estimats germans,

La Quaresma és un camí que emprenem tant individualment com comunitàriament a imitació del poble d’Israel, que va travessar el desert per assolir la terra promesa, passant de l’esclavatge a la llibertat. Realitzem aquest camí seguint els passos de Jesús, el nostre mestre i model, que ens ensenya a ser lliures per servir Déu. Segons l’Evangeli de sant Marc, Jesús va ser portat per l’Esperit al desert, d’on va sortir enfortit per emprendre la seva missió (Mc 1, 12-15). També nosaltres volem endinsar-nos al desert quaresmal per aprendre a viure amb més fidelitat a l’Evangeli i arribar renovats a la Pasqua. Cada any el Senyor ens concedeix l’oportunitat de celebrar “els sagraments que ens han donat la vida” i així “arribarem a ser plenament fills de Déu” (Prefaci I de Quaresma).

La Quaresma és un itinerari que ha d’emprendre cadascú per tal d’apropar-se més a Jesucrist, de seguir-lo amb més entrega i créixer en l’amor a Ell. És un camí interior, que es realitza en el nostre cor i en la nostra consciència. Coneixem els mitjans per fer-ho: incrementar els moments de pregària, llegir amb més assiduïtat la Sagrada Escriptura, donar almoina als més pobres, créixer en la caritat, esforçar-nos per dominar els nostres desitjos… A través de tots aquests mitjans anem adquirint forces per trencar els lligams que ens mantenen lluny de Jesucrist.

Però aquest camí el fem també els uns al costat dels altres, com a Església. Units als altres cristians ens preparem per celebrar els misteris sants. Junts hem rebut la cendra, com a signe del nostre desig de conversió, i junts anirem escoltant la Paraula de Déu durant aquests diumenges, que ens convidarà a continuar aquest camí. Seria bo que, a més de la Missa dominical, participéssim en altres activitats que les nostres parròquies preparen, com són les celebracions penitencials, les xerrades quaresmals, les celebracions de pregària i altres iniciatives. Això ens ajudarà a entendre que la Quaresma és un camí que fem junts com a comunitat.

És temps d’emprendre el camí cap a la Pasqua, la meta del qual –se’ns diu a la litúrgia- és que renovem la nostra vocació de ser poble de l’aliança, que ha estat convocat per beneir el nom de Déu, escoltar la seva Paraula i viure joiosament les seves meravelles (Prefaci V de Quaresma).