L’agenda de Catalonia Sacra s’ha presentat aquest dimecres 20 de febrer al Claustre de la Mercè de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona.
Els deu bisbats amb seu a Catalunya impulsen per vuitè any aquesta programació que de març a octubre visualitzarà i difondrà la riquesa i diversitat del patrimoni d’arrel religiosa. Els actes es reparteixen en 20 comarques de Catalunya i una del País Valencià.
Les activitats de Catalonia Sacra i Dertosa Sacra* tornen a posar en relleu la importància i la diversitat d’un grapat d’obres cabdals de l’art català que hi ha arreu de l’àmbit dels 10 bisbats, amb conferències i visites guiades a elements destacats del patrimoni amb valor afegit, bé sigui perquè no s’ofereixen regularment, bé sigui per la rellevància dels ponents.
L’acte de presentació de la programació ha estat presidit pel bisbe de Girona i president de Catalonia Sacra Mons. Francesc Pardo que ha destacat la importància i el creixement progressiu d’aquesta iniciativa dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Dani Font, coordinador de Catalonia Sacra, ha explicat els diferents vessants del projecte com la formació de guies, en l’àmbit del turisme, les propostes culturals… Esteve Camps, president de la Junta Constructora de la Sagrada Família, ha mostrat el suport de la institució a col·laborar en la dinamització del patrimoni cultural d’arrel religiosa d’arreu del territori. Posteriorment, els directors de les revistes «Sapiens» i «Descobrir», Clàudia Pujol i Joan Morales, han desgranat algunes de les propostes més destacades. L’acte ha acabat amb una visita guiada a la sagristia de la Sagrada Família a càrrec de l’arquitecte Alejandro Seoane.
Entre d’altres, en la programació presentada hi ha activitats guiades a l’església de Sant Joan de Gràcia (16 de març), el monestir de Sant Salvador de Breda (6 d’abril), les esglésies romàniques de Mura i Talamanca (11 de maig), l’església de Sant Jaume de Mollerussa (maig), un itinerari per les esglésies de les colònies del Llobregat (setembre), l’església Santa Maria de Sarral (26 d’octubre) o la barroca de la Puríssima de Tortosa (23 de novembre).
Les catedrals, com a seu episcopal, també tenen espai dins de les activitats de Catalonia Sacra. Aquest any es podrà parar atenció en els vitralls de la catedral de Solsona (20 d’abril), conèixer el Palau Episcopal de Girona (1 de juny), veure la restaurada pintura de la Pentecosta de la catedral de Vic (14 de setembre), visitar l’església de Sant Llorenç de Lleida (21 de setembre), passejar pel Palau Episcopal de Tortosa (19 d’octubre) o visitar les obres de restauració del Cor de la Catedral de Barcelona (9 de novembre).
La programació proposada pels 10 bisbats amb seu a Catalunya també proposa conferències davant d’algunes de les grans obres mestres del país: es pronunciaran conferències sobre els manuscrits de Sant Feliu de Girona (23 de març), la portalada dels Apòstols de Morella (4 de maig), els capitells del claustre del monestir de Sant Cugat del Vallès (4 de maig), el sepulcre de l’arquebisbe Joan d’Aragó de la catedral de Tarragona (23 de maig), les pintures gòtiques de Santa Maria del Bruc (maig), l’església de Sant Antoni Maria Claret de Sallent (15 de juny), la Mare de Déu de Núria (7 de setembre), el retaule de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat (5 d’octubre), els retaules barrocs de Santa Agnès de Malanyanes (12 d’octubre), els tapissos de la Catedral de Lleida conservats al Museu de Lleida (16 de novembre) o la façana del naixement de la Sagrada Família de Barcelona (26 d’octubre).
La restauració del patrimoni cultural és una de les grans preocupacions i satisfaccions de les Delegacions de Patrimoni Cultural dels bisbats. Per això, en l’agenda d’enguany es proposen un seguit d’activitats centrades en béns patrimonials que han estat recentment restaurats i investigats. Entre aquestes activitats hi ha les pintures gòtiques de Santa Maria del Bruc (maig) o la taula de la Pentecosta de la Catedral de Vic (setembre) que han estat recentment restaurades. També es farà una activitat centrada en el retaule de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat (octubre) en el marc d’un programa d’activitats dedicat a aquesta obra.
Enguany, i com a novetat, Catalonia Sacra aprofitarà períodes com Setmana Santa o l’estiu per proposar, a través de la seva web www.cataloniasacra.cat, activitats que el visitant pot fer per lliure. En el període de Setmana Santa es suggeriran actes o béns artístics relacionats amb la figura del Crist; a l’estiu es proposarà un itinerari en etapes que recorrerà les esglésies dels Pirineus.
Catalonia Sacra també suggereix cada any actes culturals d’arrel religiosa que se celebren arreu del territori i tenen un gran valor com a patrimoni immaterial. Entre d’altres se suggereix la passió d’Ulldecona que celebra el seu 65è aniversari (18 de febrer), la festa de Sant Medir de Barcelona (3 de març), la processó dels Dolors de Peralada (23 de març), el cicle «Músiques del retaule» de Vilanova i la Geltrú (21 i 28 de setembre i 5 d’octubre) o la processó del Carme que es fa cada any al port de Barcelona.
Font : Catalonia Sacra