Impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, les JEP ofereixen, el 9, 10 i 11 d’octubre, visites a monuments, museus i altres equipaments per promoure el coneixement i l’accés al patrimoni cultural.

En aquesta segona participació, Catalonia Sacra ha programat una trentena d’activitats al voltant del patrimoni cultural de l’Església. Una de les novetats d’enguany són sis visites centrades en els oficis relacionats amb l’estudi, la conservació i la gestió del patrimoni cultural. Així els visitants podran conèixer in situ la tasca que realitza un arquitecte, un arqueòleg, un restaurador, un arxiver o un fotògraf.

També s’oferiran deu visites (una en cada una dels deu bisbats amb seu a Catalunya) per visitar esglésies amb gran valor patrimonial però més desconegudes pel gran públic. Diferents esglésies que formen part de la Xarxa de Catalonia Sacra també programaran diverses visites i activitats per aquest segon cap de setmana d’octubre.

Aquest any, el Consell d’Europa ha proposat que les JEP girin entorn del binomi patrimoni i educació, més enllà de l’oferta d’activitats per escolars. En aquest sentit, Catalonia Sacra organitzarà una desena de sessions del taller «Desperta el Patrimoni» en esglésies rellevants de tot Catalunya. “Desperta el Patrimoni” és una iniciativa de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural que permet crear models 3D de béns mobles a partir d’una aplicació de telèfon mòbil.

Amb la participació de Catalonia Sacra a les JEP, l’Església referma el seu compromís amb la conservació i obertura a la societat del seu patrimoni cultural. Aquest patrimoni és el resultat de la vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat.

Les JEC són l’esdeveniment cultural participatiu més gran d’Europa. Les va crear el Consell d’Europa el 1985. Aquestes jornades permeten cada any a més de 20 milions de persones visitar i reivindicar el patrimoni cultural. L’objectiu de les JEC és sensibilitzar sobre la riquesa i diversitat cultural, potenciar-ne l’interès o reivindicar la necessitat de protegir i conservar tots aquests elements.

Com cada any totes les activitats que formen part de les Jornades Europees de Patrimoni són gratuïtes. Es pot consultar tota la oferta a l’Agenda en línia de les JEP. Es poden reservar places per totes les activitats impulsades per Catalinia Sacra a l’Agenda de Catalonia Sacra.