El claustre de la Mercè de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona ha acollit aquest dimecres 11 de març l’acte de presentació de les activitats de Catalonia Sacra.

Enguany es proposen més d’una trentena d’activitats entre març i novembre en 21 comarques de Catalunya per descobrir i conèixer el patrimoni cultural de l’Església.

Aquesta iniciativa dels deu bisbats amb seu a Catalunya vol visualitzar un patrimoni divers i repartit arreu del territori, que es presenta en forma de grans catedrals o de petites ermites romàniques, d’imponents campanars o de petites creus d’argent sobre l’altar… fets fa mil anys, o fets fa pocs dies.

Les propostes d’aquest 2020 porten a descobrir diferents detalls de les catedrals, a fixar-se en la pell dels edificis (retaules, pintures murals, mosaics…), a estudiar detalladament autèntiques obres mestres, a descobrir esglésies ben desconegudes i de gran valor patrimonial, i conviden a participar en festes i cerimònies que són el patrimoni viu.

La diversitat del patrimoni s’exemplifica, a tall d’exemple, proposant una visita a Sant Pere de Riudoms, que estarà «obert per obres» (es podrà visitar les obres de rehabilitació); a les pintures contemporànies de l’església de Saurí; fent una visita nocturna a la Catedral de Vic per veure les pintures de Sert; visitant la Catedral de Girona per estudiar “la mesura del pas del temps”; o mirant de prop l’espectacular custòdia gòtica de la Catedral de Barcelona. En l’acte de presentació, la Dra. Maria Garganté, professora de la Facultat Gaudí, ha fet un encomi de la diversitat de propostes culturals que es proposen enguany.

Una de les novetats que incorpora l’agenda 2020 és el sistema de reserves de places per a les diferents activitats, que ara es farà través d’internet. Des de l’adreça www.cataloniasacra.cat/agenda es poden veure totes les propostes d’aquest 2020 i fer la reserva i pagament per assistir a qualsevol de les activitats proposades, sense comissió per a l’usuari. L’objectiu és optimitzar el màxim els recursos i adaptar-se a les noves realitats.

El coordinador de la iniciativa, Dani Font, ha destacat el posicionament que «pas a pas» va aconseguint Catalonia Sacra en alguns dels àmbits que treballa: la difusió cultural amb l’agenda cultural, la formació de guies gràcies a cursos de formació, o el treball de diferents esglésies amb atenció al visitant que han començat a treballar iniciatives conjuntes en xarxa. També ha assegurat que una de les apostes dels propers anys ha de ser l’increment de l’oferta turística, per la potencialitat que el patrimoni cultural de l’Església a Catalunya.