L’historiador de l’art, museòleg i comunicador Damià Amorós ha preparat un viatge per conèixer set zones del país, a través del patrimoni cultural d’arrel religiosa.

El patrimoni cultural de l’Església és ple de valors espirituals, artístics, culturals, històrics i paisatgístics. Catalonia Sacra convida, un estiu més, a conèixer i gaudir d’aquests espais únics amb una nova edició de l’«Estiu és diví». Enguany es proposen uns viatges suggeridors que ens portin a descobrir el patrimoni d’arrel religiosa del nostre país. Al web d’aquest estiu (www.lestiuesdivi.cat), l’historiador de l’art, museòleg i comunicador, Damià Amorós, presenta uns recorreguts sentimentals que van més enllà de la mera descripció arquitectònica, fent aturada en grans catedrals, majestuosos monestirs, petites esglésies… Aquest passeig pel país es complementa amb lectures estiuenques per cada una de les etapes del recorregut, recomanades per la periodista i llibretera Marta Simon.

El viatge que aquest 2023 proposa Catalonia Sacra vol mostrar les característiques compartides i punts de connexió dels diferents conjunts arquitectònics d’un mateix territori, que comparteixen unes vicissituds històriques i característiques geogràfiques que els han configurat de manera semblant. «L’estiu és diví» també fixa la mirada en el paisatge natural i cultural de cada una de les 7 zones que s’hi presenten (BarcelonaCamp de TarragonaCatalunya Centralcomarques de GironaLleida i PonentTerres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i l’Aran). Per això, complementa les visites al patrimoni amb el suggeriment de lectures per a l’estiu, de tipologia molt diversa, però que poden ajudar el visitant a fer-se una idea de la identitat de cada zona. Llibres i visites ajudaran a viure la diversitat del patrimoni cultural de l’Església, i a entendre el turisme cultural com un motor dinamitzador del territori.

Entre les 55 visites que proposa «L’estiu és diví» hi ha les esglésies que formen part de la Xarxa de Catalonia Sacra, que són equipaments d’alt valor patrimonial que disposen de serveis de gestió turística i cultural per a les persones que les volen visitar. Les esglésies de la xarxa potencien, durant l’estiu, les seves ofertes de visites i activitats guiades.

Web, xarxes socials, i visibilitat en els equipaments patrimonials

«L’estiu és diví» serà visible en els diferents equipaments que formen part de la Xarxa, i sobretot a través dels canals digitals del projecte Catalonia Sacra (web, canal de YouTube, xarxes socials…). Cada setmana de juliol i agost, Catalonia Sacra presentarà a través dels seus canals una de les set zones del territori amb suggeriments de visitaactivitats guiadesllibres suggerits i altres propostes complementàries.

El viatge sentimental que proposa «L’estiu és diví» ha estat redactat per Damià Amorós, historiador de l’art i museòleg. Entre d’altres és col·laborador de diferents mitjans de comunicació. És el responsable del pòdcast «La reserva» d’«El Temps de les Arts» i col·labora en diferents mitjans de comunicació com l’Espluga FM Ràdio, el diari AraDiari de Tarragona o Nova Conca i la Segarra.

La periodista i llibretera Marta Simon és l’encarregada de suggerir les lectures estiuenques. Va treballar en diferents mitjans del grup El 9 NOU, fins que va obrir la llibreria Va de Llibres a Menorca. Actualment, treballa a La Muntanya de Llibres de Vic.