Catalonia Sacra programa el 8, 9 i 10 d’octubre una trentena d’activitats a 18 comarques per facilitar la visita del patrimoni cultural de l’Església.

Enguany, i amb l’objectiu de facilitar-ne el coneixement al màxim de col·lectius, 4 de les activitats que es programen disposaran d’interpretació en Llengua de Signes Catalana (LSC). En la mateixa línia de fer accessible al patrimoni, la web de Catalonia Sacra incorporarà àudios explicatius d’obres destacades del nostre patrimoni,  per poder-les acostar a les persones amb discapacitat visual. A més de les visites a esglésies, monestirs, catedrals… Catalonia Sacra programa aquest 2021 visites temàtiques per conèixer la tasca d’oficis relacionats amb el patrimoni.

Totes les activitats són gratuïtes i cal inscripció prèvia a l’agenda de Catalonia Sacra.

Les visites que es faran amb interpretació en Llengua de Signes Catalana (LSC) estaran centrades en l’art de diferents períodes: les pintures murals romàniques de sant Tomàs Becket de l’església de Santa Maria de Terrassa (Vallès Occidental), el retaule gòtic de la Mare de Déu de l’Estrella de la Catedral de Santa Maria de Tortosa (Baix Ebre), la capella barroca dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró (Maresme) i les pintures murals contemporànies de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (Urgell) del pintor Josep Minguell, que conduirà la visita. Aquestes quatre obres mestres també disposaran, a partir d’ara, d’àudios descriptius pensats per a facilitar-ne el coneixement a persones amb discapacitat visual. Aquests àudios es podran escoltar des de la web de Catalonia Sacra i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. En el disseny de totes aquestes propostes s’ha treballat amb persones sordes i cegues per adaptar el contingut a les seves necessitats.

Es consoliden les visites per conèixer els oficis relacionats amb el patrimoni

Després de la bona acollida de l’any passat, quan van esgotar-se totes les places disponibles, Catalonia Sacra amplia el nombre de visites centrades en els oficis relacionats amb l’estudi, la conservació i la gestió del patrimoni cultural. Els participants podran conèixer sobre el terreny la tasca que realitzen arquitectes, restauradors, arqueòlegs, ferrers, músics o instagramers, entre altres.

En la programació de les JEP també s’ha programat visites en esglésies dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Aquestes se centren a descobrir espais o singularitats d’aquests edificis com, a tall d’exemple, els capitells del monestir de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), els retaules de la Catedral d’Urgell (Alt Urgell), les portalades de les esglésies romàniques de la Cerdanya (Cerdanya), una ruta literària pel Monestir de Ripoll (Ripollès) o conèixer el procés de reforma del Tresor de la Catedral de Girona, inaugurat fa pocs mesos.

Aquesta amplíssima programació és fruit del treball coordinat de la Xarxa de Catalonia Sacra; agrupació d’esglésies d’alt interès patrimonials que treballen per millorar la gestió cultural i l’acollida turística del patrimoni cultural d’arrel religiosa.

Les Jornades Europees de Patrimoni

Enguany, les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) celebren trenta anys. Aquestes van ser una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea i a Catalunya, on se celebren des del 1991, estan promogudes per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Són considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.

Font: Catalonia Sacra