Data: 14 de febrer de 2021

Aquest cap de setmana, 13 i 14 de febrer, comença la Campanya de Mans Unides. Un any més, ens toca prendre consciència de tots els éssers humans que viuen en el llindar de la pobresa, pregar per ells i col·laborar econòmicament per a pal·liar la seva situació.

Contagia solidaritat per acabar amb la fam. Aquest és el lema d’una campanya que ens parla d’enfortir les comunitats i de dotar les persones de recursos per accedir als aliments, a l’aigua, a la higiene, a l’educació, a la sanitat… Per aconseguir-ho no hi ha millor recepta que la solidaritat i el cultiu del bé comú. Amb aquests dos ingredients, les comunitats locals d’arreu poden afrontar per si mateixes els problemes que viuen. No necessiten que els solucionem els problemes. Necessiten un cop de mà per a junts tirar endavant.

Portem quasi un any de pandèmia. La crisi econòmica està abocant a molts a la pobresa. Amb tot, el compromís ciutadà per repartir aliments, un sistema educatiu que continua funcionant, un sistema sanitari que, malgrat tot, continua salvant moltes vides i unes ajudes que millor o pitjor alleugeren la situació ens situen a anys llum dels països del sud. Ells, sense res d’això, com se’n poden sortir?

Ara, més que mai no podem construir un món només per a nosaltres, fet a la nostra mida sinó que hem de construir un únic món, on tothom pugui viure amb dignitat, on la mirada i l’objectiu final sigui l’amor fratern i el bé comú.

El compromís de Mans Unides, esperonat enguany per l’encíclica del papa Francesc, “Fratelli tutti”, és lluitar contra les múltiples facetes de la fam i la pobresa perquè sigui possible un món bo per a tots. Només un canvi en els nostres cors, des de la solidaritat i el bé comú – entès com a condicions de vida digna per a tothom -, podrà treure les persones de la pobresa, l’exclusió, la violència o l’explotació. L’acció de Mans Unides suma en aquesta direcció fent possible projectes concrets i pràctics.

Jesús ens demana que no passem de llarg, que com el bon samarità ens aturem, ens commoguem i actuem amb caritat. Com ens diu el papa Francesc a “Fratelli Tutti” 67: “davant de tant dolor, davant de tanta ferida, l’única sortida és ser com el bon samarità”.