La Presidència del Consell de les Conferències Episcopals Europees (CCEE), donant veu als bisbes del continent europeu en aquest moment dramàtic de tensió al voltant d’Ucraïna, vol expressar la proximitat a les Esglésies d’Ucraïna i a tot el seu poble. Conviden la comunitat internacional a donar suport al país davant el perill d’una ofensiva militar russa.

Mentre tota la comunitat internacional interpreta les accions de les forces militars russes com una amenaça real per a la pau a tot el món, abracem, en aquest moment de por i incertesa per al futur del país, els nostres germans i germanes en la fe i a tota la gent d’Ucraïna.

Hem escoltat la veu del Sant Pare Francesc, que ha expressat reiteradament la seva paternal proximitat a l’“estimada Ucraïna”, instant els poderosos del món a resoldre la crisi mitjançant “un diàleg seriós i no amb les armes” (Àngelus del 12.12.2021). A més, en el seu recent Discurs al Cos Diplomàtic acreditat davant la Santa Seu, va subratllar que “la confiança recíproca i la disposició a entaular un debat serè també haurien d’inspirar totes les parts en joc, de manera que es puguin trobar solucions acceptables i duradores a Ucraïna…”. (Audiència al Cos Diplomàtic del 10.1.2022).

Nosaltres també, com a pastors del Continent Europeu, volem fer una crida als Líders de les Nacions perquè no oblidin les tràgiques Guerres Mundials del segle passat i perquè tant el dret internacional com la independència i sobirania territorial de cada país siguin defensats. Units al Sant Pare, volem fer una crida als Governs perquè trobin “solucions acceptables i duradores” a Ucraïna basades en el diàleg i la negociació i sense recórrer a les armes.

En aquest moment tan delicat, demanem als cristians que preguin pel do de la pau a Ucraïna, perquè els responsables s’omplin i irradiïn una pau que sigui “contagiosa” i que la crisi se superi exclusivament a través del diàleg.

(CCEE)