Data: 19 d’abril de 2020

Després del diumenge de Pasqua l’Església torna a celebrar cada diumenge la resurrecció de nostre Senyor Jesucrist. Perquè el diumenge és la nostra Pasqua setmanal. Hem viscut una Pasqua ben diferent. No hem pogut anar als temples a celebrar la nostra gran festa. No hem pogut sentir l’escalf de les persones de la comunitat cristiana, amb la joia dels cants compartits i les pregàries comunes. I, sobretot, no hem pogut combregar sacramentalment el Cos i la Sang de Crist. Tanmateix és Pasqua i la joia de la resurrecció de Crist, encara que de manera diferent, ha omplert el cor dels qui creien en Crist, en la seva mort i la seva resurrecció salvadores.

De manera semblant hem de continuar vivint la nostra Pasqua setmanal, en el diumenge, dia del Senyor. Hem d’estar ben atents a l’hora en què els vostres pastors celebrem la missa dominical per a unir-vos en pregària. Si ho podeu seguir amb els mitjans de comunicació seria bo que us connectéssiu i, d’aquesta manera, seguir la celebració dominical. La comunió espiritual, el desig de rebre el sagrament de l’Eucaristia, és una molt bona pràctica de pietat que dóna fruits de santificació i manté i augmenta el desig de rebre Crist sacramentalment.

L’estima a la celebració de l’Eucaristia es fa palesa amb la dada de les persones que seguiu les retransmissions de la Missa des de la catedral de Vic i des de les parròquies; així com les retransmissions des d’altres llocs. Aquesta estima és, al mateix temps, expressió del deler de poder celebrar, en els temples i amb la comunitat cristiana, presidida pel sacerdot, la santa Missa. Tant de bo, que el Senyor ens doni, després d’aquest temps de confinament, fam i set  més grans de l’Eucaristia, de la taula del Pa i de la Paraula de Déu!

Em vénen a la memòria aquelles paraules pronunciades per un dels màrtirs del Nord d’Àfrica que, en el segle III, eren jutjats per un tribunal pel «delicte» de reunir-se per celebrar el Diumenge, amb la celebració de l’Eucaristia. A la pregunta del president del tribunal: «Per què us reuniu en diumenge?» Un dels màrtirs va respondre: «És que el diumenge no es pot interrompre.» I així és: diumenge rere diumenge els cristians ens reunim per a celebrar l’Eucaristia. L’Església, des del dia de Pasqua, quan Jesús va partir el pa amb els seus deixebles, mai no ha deixat de celebrar l’Eucaristia. Així ha estat, és i serà fins a la fi dels segles. Que arribi ben aviat el dia en què ens puguem reunir els cristians en els nostres temples per celebrar la nostra Pasqua setmanal, diumenge rere diumenge!