Data: 31 de gener de 2021

Aquesta setmana passada vàrem fer memòria del segon aniversari de la mort del bisbe Jaume Traserra. Com cada any, vaig presidir la missa capitular a la catedral. En aquest temps d’incertesa i pèrdua de persones estimades, recordar els nostres en l’aniversari de la seva mort és un acte de caritat i de consol. Ho és, més encara, quan recordem el qui fou el nostre pastor durant el primer decenni d’aquest segle.

Aquesta setmana vinent, aprofitant l’avinentesa, sortirà un llibre sobre Mons. Jaume Traserra.Un grup de persones, poc després del seu traspàs, parlàrem de fer algun tipus d’homenatge. Ens va semblar adient un retrat sobre la seva persona i la seva obra. La idea es va anar covant fins fa un any que ens posàrem a treballar.

A molts us pot resultar interessant. El retrat és fidel i evocador. El resum de la seva obra pastoral, sobretot a la nostra diòcesi, és interessant per a recordar i prendre consciència de la magnitud del treball pastoral que vàrem viure a principis de segle. Fa uns quatre anys projectàvem una història de la diòcesi dels segles XIX i XX. Descartàvem el pontificat Traserra perquè no volíem endinsar-nos en el segle XXI i perquè ell era viu. Sens dubte que el llibre que hem fet serà un complement interessant mentre algun dels meus successors no s’animi a escriure la història del nostre bisbat en el segle XXI.

El llibre conté unes perles precioses. Publiquem quatre textos originals del bisbe Jaume. Tres records de joventut i el seu testament espiritual. Els que recordeu l’estil de predicació, de magisteri escrit i de conversa del que fou el nostre pastor, gaudireu. És ell en estat pur. Els primers retraten molt el seu esperit sensible i contemplatiu. El darrer ens ofereix l’interior de la seva ànima en aquell temps que ell qualificava com “la preparació per a ben morir”.

El confinament de la pandèmia m’ha ofert el temps per a impulsar el projecte, aconseguir el sí dels autors i executar l’àrdua tasca d’editor d’una obra miscel·lània.

Els qui han assumit el cost de la publicació, han determinat que els possibles beneficis fossin per al projecte Vacances per a Famílies Nombroses –el condicionament i el manteniment de les rectories que oferim a famílies nombroses per a fer una setmana de vacances gratuïta-. Així doncs, tenim dos bons estímuls per a adquirir-lo: recordar amb agraïment el bisbe i donar suport a les famílies generoses amb la vida.