Data. 27 de setembre de 2020

Fa dues setmanes que els alumnes han tornat als centres educatius. S’ha començat un nou curs escolar marcat pels protocols i per la incertesa. Certament aquest és un curs diferent en molts sentits. Un curs que provoca neguit en el si de la comunitat educativa (pares, educadors, personal no docent…) per tot allò que comporta l’organització acadèmica i pel grau de responsabilitat davant la salut pública i el risc de rebrot del Covid-19.

Malgrat tot, cal afrontar aquest curs amb il·lusió i esperança. Els infants, adolescents i joves tornen als centres escolars –després de molts mesos- amb unes ganes renovades: d’aprendre; de retrobar-se amb els seus companys i amics amb qui, des de fa temps, només es veuen a través d’una pantalla; de compartir experiències viscudes en el si del confinament; i de retrobar el contacte directe amb els seus educadors, deixant l’aprenentatge virtual, viscut fins ara, en el paper complementari que li pertoca.

Els més joves necessiten anar a l’escola. El nostre temps viu en  l’emergència educativa, perquè els grans mitjans de comunicació, especialment internet, assumeixen inadequadament el rol d’educarles noves generacions. El confinament ha agreujat aquesta situació i les pantalles, els videojocs i la navegació descontrolada per l’oceà d’internet han viscut el seu apogeu. Més que mai, cal tornar a l’escola,cal que els més joves passin hores a l’escola, aprenent, convivint, dialogant, estudiant, creixent. Cal que els educadors reprenguin el seu protagonisme.

El papa Francesc, quan era cardenal de Buenos Aires, qualificava l’obra educativa com una obra de vida: “Educar és donar vida.(…)Demana comprometre els millors recursos (…), despertar la passió i, amb paciència, posar-se en camí.”. Tots els educadors hi esteu convocats. No tingueu por, tot anirà bé: sou responsables, us sentiu vocacionats, experimenteu de nou que sou imprescindibles i molts sabeu que Déu us ha cridat a col·laborar en el seu projecte per a cada noi i noia.

A tots us desitjo un bon curs: que cada entrebanc es converteixi en un “repte nou” que permeti fer de la vostra jovenalla els agents del canvi de la nostra societat. Ànims!!