El president de ‘Caritas Internationalis’ i arquebisbe emèrit de Manila (Filipines) es va reunir amb prop d’un miler de persones: agents de pastoral amb joves, professors d’escola de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i voluntaris de Càritas Catalunya

Dissabte 5 de març el cardenal Luis Antonio Tagle, prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles, president de Caritas Internationalis i arquebisbe emèrit de Manila (Filipines), va pronunciar la conferència «Acollir i acompanyar en un món canviant» a Barcelona, a l’Auditori Fòrum CCIB, on van participar prop d’un miler de persones.

L’acte va ser presidit per Mons. Javier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona, per delegació del cardenal Joan Josep Omella, que dissabte acompanyava el nou bisbe de la diòcesi de Calahorra i La Calzada-Logroño a la cerimònia d’inici del seu ministeri episcopal. També van ser-hi presents l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell; Mons. Salvador Giménez, bisbe de Lleida; Mons. Salvador Cristau, bisbe de Terrassa; i Mn. Carlos Bosch, el director del Secretariat de Pastoral amb Joves de l’Arquebisbat de Barcelona.

Entre les autoritats civils presents, hi van assistir l’ambaixador de Filipines, Excm. Sr. Philippe Lhuillier; la cònsol general de Filipines, Hble. Sra. Maria Theresa S.M Lázaro; el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Joan Ignasi Elena; la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Hble. Sra. Victòria Alsina; la directora d’Afers Religiosos de la Generalitat, Sra. Yvonne Griley; el Comissionat de Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Sr. Khalid Ghali; el president de Càritas Espanyola, Sr. Manuel Bretón; el president de Càritas Catalunya, Sr. Francesc Roig; el director de Càritas Barcelona, Sr. Salvador Busquets; i la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Sra. Meritxell Ruiz.

El periodista de Ràdio Estel, Pol Marsà, va presentar l’acte que es va iniciar amb la conferència del ponent. El cardenal Tagle va tractar la qüestió de l’acollida i l’acompanyament de joves seguint, com a fil conductor del seu discurs, els resultats d’una enquesta realitzada per la Fundació Gravissimum Educationis sobre els principals reptes amb els quals es troben els joves d’avui en dia.

Una generació, segons va explicar, que està desenvolupant un «sentiment d’autosuficiència» i, a conseqüència de les xarxes socials, està caient en l’individualisme i la despreocupació pels altres. Tanmateix, va presentar aquest escenari amb una mirada positiva, veient-ho com una oportunitat per acollir i acompanyar encara més uns joves que cada vegada se senten més sols.

També, el cardenal Tagle va fer una crida a ser una Església que segueixi i imiti la figura de Jesús: «compartir a Jesús és compartir la bondat, la misericòrdia, la justícia i la veritat de Déu presents en Jesús […] (en Ell) aprenem que no podem descobrir el nostre jo vertader per aïllament, sinó només en relació amb Déu.  […] Els que no se sentien acollits en la societat van trobar en Jesús a un germà acollidor».

Abans d’acabar la primera part de la conferència, l’arquebisbe emèrit de Manila va plantejar quina és l’actitud que ha de prendre l’Església. Un dels suggeriments va ser que els líders eclesiàstics siguin persones disposades a «escoltar, de fàcil accés, disponibles i orientats a les relacions».

Pel que fa a la guerra d’Ucraïna, el prelat filipí va afirmar que el conjunt de l’Església està trista per aquest conflicte violent, però també per tots els conflictes oblidats d’arreu del món. En aquest sentit, va voler fer valdre la tasca de l’Església, voluntaris i treballadors de Càritas que actuen a Ucraïna, acompanyant a les persones que viuen les conseqüències de la guerra, especialment les més vulnerables. «Els infants, la gent gran o els malalts són els grans oblidats en qualsevol conflicte, i cal tenir-los presents. Càritas mostra el rostre de l’amor, amb humilitat, però també amb orgull. No pregunta d’on vens, en què treballes o que penses, sinó que ajuda sense demanar res a canvi», ha indicat.

El prefecte de la Congregació per  a l’Evangelització dels Pobles va constatar que les persones que prenen decisions viuen lluny de les experiències dels més vulnerables i els va animar a estar més a prop de la gent. Així mateix, va fer una crida a la ciutadania perquè es preocupi per tots els conflictes del món, i no només pels que tenim més a prop. Citant les paraules del papa Francesc, va demanar descobrir la fraternitat. «Tots som la mateixa família, independentment d’on hàgim nascut o en allò que creiem».

Al final de l’acte, es va establir un diàleg amb representants de les entitats organitzadores: Càritas Catalunya, Secretariat de Pastoral amb joves de l’Arquebisbat de Barcelona i Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que van poder traslladar els seus dubtes al ponent. En acabat, el cardenal Tagle també va voler fer una felicitació especial a Càritas Espanyola, que fa 75 anys que treballa en favor dels més vulnerables al conjunt de l’estat.

L’acte fou animat musicalment pel grup de joves “Worship.cat”.

El cardenal Luis Antonio Tagle ha visitat Barcelona aquest cap de setmana, del 4 al 6 de març, en el marc del 500 aniversari de l’Evangelització de Filipines, convidat per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella. Diumenge 6 de març va presidir l’acte Sent la Creu, juntament amb l’arquebisbe de Barcelona, a la basílica de la Sagrada Família.