Les parets de l’antiga presó de Montblanc (actual Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre – CIAR) han tornat a ser testimonis dels moments convulsos que van patir el Cardenal de la Pau, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer i el bisbe auxiliar de Tarragona, Dr. Manuel Borràs, perseguits per causa de la seva Fe religiosa. En un context més pacífic i retrospectiu s’ha presentat el dia 2 de setembre el llibre “Vidal i Barraquer, Cardenal de la Pau” de Mn. Ramon Muntanyola, sota la supervisió del P. Josep Massot de Montserrat i editada per publicacions de l’Abadia de Montserrat.
En l’acte de presentació han intervingut l’exconseller Josep Gomis i Martí; l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu i el presentador del llibre, l’exconseller de cultura Joan M. Pujals. La presentació ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; i el comissionat dels actes de l’Any Vidal i Barraquer de Cambrils, Josep Maria Panicello. A més d’alguns familiars directes del cardenal que estaven entre el públic.
En la seva intervenció Josep Gomis ha exposat els fets durant la retenció de Vidal i Barraquer a Montblanc. Josep Gomis ha explicat amb molt de detall com va ser el periple que va patir el cardenal abans del seu exili definitiu a Suïssa. Gomis ha explicat partint de la insurrecció religiosa del 36 a Tarragona, que el representant d’ordre públic va alertar al cardenal i a les persones que es trobaven al Palau que havien de marxar davant l’imminent perill. Ha continuat explicant la seva breu estada a Poblet on finalment van ser detinguts pel comitè anarquista de Vimbodí i l’Hospitalet. Gomis ha recordat com algunes persones com el metge Dr. Guitert van intervenir entre el comitè de Vimbodí i el de l’Hospitalet per intentar salvar la vida dels religiosos. Tot els esforços no van servir de res, perquè finalment el cardenal i el seu secretari van ser transportats amb la intenció d’ executar-los. “El cotxe va patir una averia i després d’uns moments de tensió entre el comitè anarquista i els Guàrdies d’assalt van decidir portar al Cardenal i al seu acompanyant a la presó de Montblanc,” ha recordat Josep Gomis. L’alliberament del cardenal i el seu secretari es va produir quan va arribar una carta firmada pel president Lluís Companys, tal com exigia el comitè anarquista. Ha finalitzat la seva intervenció recordant com el cap d’uns dies el comitè resident a Vimbodí va detenir el bisbe Manuel Borràs per dur-lo a la presó de Montblanc. Uns dies després el van traslladar al Coll de L’Illa (Conca de Barberà) on moriria en mans dels anarquistes de forma dramàtica.
El llegat de Vidal i Barraquer
Joan M. Pujals ha ressaltat els aspectes claus de la trajectòria i el missatge del cardenal de la Pau, a través del llibre escrit per Mn. Ramon Muntanyola, “Vidal i Barraquer, el cardenal de la Pau”. Pujals ha iniciat la intervenció recordant que “Vidal i Barraquer representa l’Església compromesa amb el seu poble i les aspiracions de Catalunya, aquest és el missatge que recupera Mn Muntanyola quan fa la biografia.” Ha repassat el context convuls que li va tocar viure el cardenal Vidal i Barraquer: la Dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil fins l’adveniment de la Segona Guerra Mundial. En la seva persona conflueix la religió i la política, “no es pot entendre la història d’Espanya sense el factor religiós, Vidal i Barraquer representa l’actitud de l’Església davant el totalitarisme de l’època en què aconseguirà ser una figura respectada”, ha afegit.
L’exconseller Pujals en la seva explicació ha posat en relleu la fidelitat de Vidal i Barraquer respecte els principis de l’Evangeli quan s’havia d’enfrontar amb el poder polític. “Ell defensava per damunt de tot l’autonomia de l’Església respecte de qualsevol forma de poder polític”, ha assegurat. També, ha destacat la bona relació entre Vidal i Barraquer i el cardenal Pacelli (futur Pius XII) en mantenir unes posicions semblants i allunyades de postures intransigents.
En la dissertació ha destacat dos moments claus en la trajectòria del cardenal Vidal i Barraquer, primer la seva posició respecte la Segona República, en què va mantenir una actitud de respecte i diàleg; segon, el seu gest en la negativa de signar la carta col·lectiva de l’episcopat on es donava suport a l’aixecament del general Franco. Una acció que va ser vista com una traïció pel règim franquista, que va impedir el seu retorn. En l’última part, Joan M. Pujals ha fet referència a l’autor de la biografia Mn Ramon Muntanyola, remarcant que “en el llibre ha volgut reflectir l’actitud del cardenal davant les etapes de la Història que va viure”. En aquest sentit ha defensat la reedició del llibre “perquè il·lumina el present que vivim, representa la vocació de justícia evangelitzadora i compromís amb el poble del cardenal i reivindica el catalanisme d’arrel cristià molt vigent avui.”
L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha tancat l’acte recordant que és un homenatge a Vidal i Barraquer i les persones que van patir la violència aquells dies. També ha explicat que en la seva visita a la presó d’Estremera al vice-president Oriol Junqueras va portar-li el llibre de Vidal i Barraquer de Mn. Muntanyola.
Placa-memorial pel cardenal de la Pau
Tot seguit el plebà de Montblanc, Mn. Simó Gras i l’Abat de Poblet, el P. Octavi Vilà han descobert i beneït la placa a la mateixa cel·la de l’antiga presó, on va ser retingut el cardenal Vidal i Barraquer el 1936. El plafó ceràmic ha estat obra dels ceramistes, Núria Albà i Lluís Solé, que resideixen a la localitat de Senan (Conca de Barberà). La ceramista Núria Albà ha explicat que en el plafó “ha volgut copsar la vida del cardenal, a través de les formes i colors com el blau, que representa el seu Cambrils natal, la seva estada a Poblet, una petita reixa que representa la presó i, l’últim estadi del plafó, representa el comiat de la seva vida.”

Font : flama.info