Durant quaranta dies, des de Dimecres de Cendra fins Dijous Sant, l’Església celebra el temps de Quaresma, un temps de conversió, de pregària, dejuni i almoina, un moment de gràcia i renovació de la vida cristiana que ens prepara per celebrar la solemnitat de la Pasqua, un temps al qual el Sant Pare Francesc dedica un missatge, aquest any amb el títol “ El mal s’escamparà tant, que l’amor de molts es refredarà ” ( Mt 24,12), en què demana discernir i examinar dins el cor les mentides dels falsos profetes, ens convida a preguntar-nos com es refreda en nosaltres la caritat i quins són els senyals que ens indiquen que l’amor corre el risc d’apagar-se en nosaltres i convida especialment els membres de l’Església a emprendre amb zel el camí de la Quaresma, sostinguts per l’almoina, el dejuni i la pregària.
Així mateix, en aquest camí de Quaresma el papa Francesc convida de nou a participar en la iniciativa «24 hores per al Senyor» que pretén subratllar la importància del sagrament de la reconciliació en un context d’adoració eucarística. Es tracta que entre el divendres i el dissabte anteriors al quart diumenge de Quaresma hi hagi temples oberts durant 24 hores ininterrompudament, amb exposició del Santíssim, moments d’oració i presència de sacerdots que estiguin disponibles per a celebrar el sagrament de la Reconciliació i atendre els qui cerquen un consell que els ajudi en la vida cristiana. A cada diòcesi, almenys una església romandrà oberta durant 24 hores seguides, per a permetre la pregària d’adoració i la confessió sacramental. Aquest any, aquesta iniciativa se celebrarà el divendres i dissabte 9 i 10 de març sobre el lema extret del salm 130, «És molt vostre perdonar».
Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar d’aquests esdeveniments, així com del Dia d’Hispanoamèrica i de l’Evangeli d’aquest diumenge (Jn 2,13-25).
Cinc de les cartes dominicals parlen del temps de Quaresma. El cardenal Joan Josep Omella afirma que “ser cristià és seguir Crist sense defallir, sense cansar-se i fins al final” i que aquesta és la gran conversió, el gran canvi al qual ens crida la Quaresma, però que això suposa “un gran amor”, que és sobretot “actitud de profunda acollida i gratitud pel gran amor que Crist ens ha manifestat morint per nosaltres a la Creu”, i també suposa “renunciar a tot el que ens separa de l’amor” i aquí, continua el cardenal, “és on els cristians situem el dejuni de què parlem en la Quaresma”, un dejuni que és “camí per viure i expressar l’amor” i “camí per exercitar-se en un lliurament generós, voluntari i àgil”. Finalment, el cardenal expressa que “tant de bo sabéssim unir i entrellaçar els tres pilars que sostenen la vida cristiana, que sostenen el temps de gràcia que és la Quaresma: la pregària, el dejuni i l’almoina” i ens encoratja a avançar “sense defallir cap a la Pasqua”.
L’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives , ens recorda que “som a la Quaresma i anem fent un camí comunitari eclesial de conversió cap a la Pasqua”, diu que “hem de demanar la gràcia de canviar, de tenir el coratge de voler canviar i convertir-nos, perquè acollim la misericòrdia de Déu i hi volem correspondre amb una vida santa”, així com que “quan reconeixem que som pecadors, que ens hem allunyat de Déu, i correm vers la misericòrdia del Pare, ens fem més lliures i creixem com a persones i com a fills de Déu”. Aconsella que sota la guia de l’Esperit, ens deixem interpel·lar, en aquesta Quaresma, “per la Paraula de Déu que ens vol més responsables dels nostres actes i de les nostres omissions culpables” i recomana cinc camins de conversió molt eficaços que proposa St. Joan Crisòstom.
El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés , indica que “com a Església en camí quaresmal, assumim el fet de l’empobriment, de la disminució de forces, també de la falta d’entusiasme, de la baixa creativitat, que certament es pot constatar en les nostres comunitats” i que el que sí que ens ha de preocupar és “si, una de les causes que ho motiven, és que hàgim perdut seguretat en el que som –Poble de Déu que viu únicament recolzat en la seva veritat i el seu amor– en fer del nostre missatge i la nostra vida quelcom acceptable per al món”; recorda que “el papa Benet XVI va advertir sobre l’“aburgesament” que ens amenaça per contagi del món; i el papa Francesc denuncia la “mentalitat mundana” que refreda l’amor a l’Església”. Finalment, ens convida a “no tenir por de l’“empobriment” de l’Església, si ens retorna una identitat perduda o desdibuixada” ja que “una Església és més veritable i més lliure sense falsos suports”.
El bisbe de Vic, Romà Casanova , es pregunta si es refreda l’amor en les nostres comunitats i ens convida a preguntar-nos ben sincerament si és “la caritat la que inspira les nostres relacions, o és un altra actitud la que ens porta a obres de desamor o a l’omissió de les obres de caritat i misericòrdia degudes als germans”. Adverteix dels perills que refreden el nostre amor: la manca de zel en la missió, “posant el meu jo per davant del bé dels germans i de la glòria de Déu”, caure en la temptació d’aïllar-nos, caure en la privacitat còmoda o “de tancar-nos en el cercle dels més íntims, dels qui són dels meus, dels qui pensem igual” i, finalment, deixa que sigui el papa Francesc el qui, amb unes paraules de l’ Evangelii Gaudium , ens qüestioni directament.
El bisbe de Girona, Francesc Pardo , parla d’una de les pràctiques de tota l’Església per al temps de Quaresma, el dejuni i l’abstinència, que “tenen un significat penitencial per a tots els qui la constituïm”; i demana “aprofundir i eixamplar el sentit que pot tenir per a nosaltres aquesta pràctica”, que és “un exercici per recuperar la forma en la vida cristiana”. Finalment, proposa algunes indicacions com ara que cal abstenir-se “del pecat, que consisteix a no deixar-se estimar per Déu, a defensar-se d’aquest amor i rebutjar-lo”, de l’anar tirant en la vida cristiana, de l’enveja, de l’orgull, de l’odi i de la rancúnia, i que cal dejunar, potser, de la submissió als mitjans de comunicació i digitals i del consumisme.
Tres de les cartes dominicals parlen més concretament de la iniciativa “24 hores per al Senyor”. El bisbe de Tortosa, Enric Benavent, diu que aquesta iniciativa ha afavorit, segons el Papa, “que moltes persones, entre les quals es troben molts joves, s’hagen acostat al sagrament del perdó en un context d’intensa oració i hagen redescobert el sentit de la seua vida”. Així mateix, informa que a la diòcesi de Tortosa es durà a terme en quatre parròquies: Mare de Déu del Roser de Tortosa, Sant Miquel de Deltebre, l’Assumpció de Maria de Vinaròs i Sant Bartomeu de Benicarló. Finalment, diu que el lema “És molt vostre perdonar” ens recorda “tres coses fonamentals en la vida del creient que hauríem de recordar durant la quaresma”: “que tots estem necessitats de la gràcia del perdó de Déu”; “que tindre la humilitat de reconèixer la nostra fragilitat i de demanar perdó és un gest que als ulls del Pare dignifica a qui el fa”; i que “el Déu en qui creiem i confiem és “lent a la còlera i ric en misericòrdia””.
El bisbe de Lleida, Salvador Giménez , destaca que el Papa en el missatge per a la Quaresma acaba “insistint als membres de l’Església a emprendre amb zel el camí de la Quaresma” i que l’últim capítol “el titula El foc de la Pasqua i allí anuncia la iniciativa “24 hores per al Senyor””, una iniciativa que a la diòcesi de Lleida es durà a terme en el temple parroquial de Sant Pere, situat al carrer Major . El bisbe de Lleida afirma que tots som conscients del doble component de la vida cristiana, “la contemplació i l’acció, que qualsevol batejat ha de cultivar per respondre amb coherència i fidelitat al Senyor” i que el Papa “insisteix en repetides ocasions en les obres de la caritat cap a tots els germans” i que “ara ens proposa l’adoració al Senyor. Tan important com l’activitat fraterna”.
El bisbe de Solsona, Xavier Novell , explica que al final del missatge per a la Quaresma el Papa “invita a viure el sagrament del perdó” i “segueix amb la petició a les parròquies de dur a terme la iniciativa 24 hores per al Senyor”, recorda que cada any per Advent i per Quaresma dedica una glossa “a animar els fidels a redescobrir la grandesa i la importància d’aquest sagrament” i envia “a tots els preveres una catequesi –cada vegada elaborada per un sacerdot diocesà diferent- i una proposta d’examen de consciència i de celebració penitencial”. Finalment informa que enguany ja ha enviat aquests materials “a tots els mossens, preparats, aquest cop, pel vicari general” i que al web del bisbat hi ha penjada la catequesi enviada per Advent, de la qual recomana la lectura.
L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol , informa que el primer diumenge de març l’Església celebra el Dia d’Hispanoamèrica, “una jornada impulsada des de 1959 per enfortir els llaços de fraternitat i comunió amb els països de parla hispana del continent americà”. Diu que en aquest Dia “no sols preguem pels missioners, alguns d’ells seglars, que han anat a aquests països atenent una crida vocacional. També preguem per tants germans nostres llatinoamericans que han vingut a viure entre nosaltres, enriquint la nostra societat amb les seves tradicions culturals i amb la seva forma, sovint més cordial i més sensible, de viure la religió comuna”. I personalment vol “agrair a tants immigrants arribats de l’Amèrica hispana el servei impagable que presten a persones grans, cuidant-les a casa seva o acompanyant-les quan surten al carrer”.
El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz , parla de l’Evangeli d’aquest diumenge (Jn 2,13-25), en el qual “contemplem l’episodi en el que Jesús expulsa del Temple de Jerusalem els venedors d’animals i els canvistes que havien convertit en un mercat la casa del seu Pare”. Recorda que “amb aquest acte el Senyor purifica el Temple” i que “amb aquesta acció que és simbòlica i profètica vol portar a les seves últimes conseqüències el fet que el Temple, la casa del seu Pare, casa d’oració, s’hagi convertit en un lloc de mercadeig i que la religió del Temple on s’adora Déu hagi quedat buida de contingut”. Diu que “Jesús, en el fons, és el veritable temple” i que nosaltres col·laborem “en la construcció d’aquest edifici que és l’Església” i “som pedres vives”. I acaba demanant que “el camí de conversió que recorrem al llarg de la Quaresma ens ajudi, doncs, a ser pedres vives d’aquest edifici espiritual”.
Poden trobar les glosses senceres a la pàgina web de cada diòcesi:

Barcelona: https://www.esglesiabarcelona.cat/cartes-dominicals/
Girona: http://www.bisbatgirona.cat/bisbat.php?idm=1&subpagina=1&subseccio=4&c_categoria=1&fitxa=3
Lleida: http://www.bisbatlleida.org/documents/bisbe
Sant Feliu de Llobregat: http://www.bisbatsantfeliu.cat/bisbe.php?id=1
Solsona: http://bisbatsolsona.cat/bisbe/documents/
Tarragona: http://www.arquebisbe.arquebisbattarragona.cat/category/4vents/
Terrassa: http://bisbatdeterrassa.org/diocesi/bisbe/cartes-dominicals/
Tortosa: https://bisbattortosa.org/paraules-de-vida/
Urgell: http://www.bisbaturgell.org/index.php/ca/el-bisbe-durgell/la-veu-del-bisbe
Vic: http://www.bisbatvic.com/full.htm
Així mateix, poden trobar el missatge del Sant Pare amb motiu de la Quaresma, en el qual convida a celebrar la iniciativa “24 hores per al Senyor”, així com informació sobre el Dia d’Hispanoamèrica i les lectures de la missa dominical corresponents al diumenge III de Quaresma, a les següents pàgines web:

Missatge del Sant Pare Francesc per a la Quaresma: https://www.tarraconense.cat/index.php?arxiu=fitxa_document&id=25888
Dia d’Hispanoamèrica: http://www.conferenciaepiscopal.es/dia-hispanoamerica-2018/
Lectures de la missa dominical: http://lecturesmissa.tarraconense.cat/1632/DIUMENGE-III-QUARESMA-B

Barcelona, 2 de març de 2018

Font : Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya