Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya

Diumenge 14 de juny, solemnitat del Cos i la Sang de Crist, també coneguda com a Corpus Christi, l’Església celebra el dia de la caritat. La Solemnitat del Corpus Christi ens convida a contemplar i celebrar el gran do de la presència real de Crist viu entre nosaltres en el seu cos entregat i en la seva sang vessada per a la vida del món. La celebració de l’eucaristia està molt vinculada amb la caritat fraterna, ja que en l’Eucaristia rebem la invitació de Déu i la seva força per viure l’alegria de l’amor i la trobada amb Déu ens fa més sensibles i atents a les necessitats dels nostres germans.

Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar de la solemnitat del Corpus Christi, així com de l’oportunitat de creixement i d’una propera jornada sacerdotal.

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, diu que “és l’hora de fer balanç de tot el que s’ha fet en el darrer any en relació amb la caritat, així com també l’hora de ser més conscients dels reptes que tenim en els moments actuals i d’afrontar-los d’una forma valenta i generosa”. Afirma que “en aquests darrers mesos, amb la crisi del Covid-19, s’ha parlat molt de solidaritat” que, “des d’una perspectiva cristiana, no és simplement gestionar acuradament uns recursos per als necessitats” sinó que “sempre és un servei que exigeix que hom es posi en el lloc del qui sofreix la situació de carència, la comprengui, faci seu el problema i aboqui totes les seves facultats per trobar-hi solucions, o almenys intenti pal·liar l’anomalia”, “demana també un acompanyament de les persones vulnerables” i “és un deure de tot cristià”. Recorda que “l’Església sempre ha unit l’Eucaristia amb la caritat” i que “a la llum de l’Evangeli, el Catecisme de l’Església catòlica (n. 1397) ensenya que «a fi de rebre veritablement el Cos i la Sang del Crist lliurats per nosaltres, hem de reconèixer el Crist en els més pobres, germans seus». Expressa que “no cal pas un examen gaire minuciós del que ens està passant a prop nostre, després de la crisi del Covid-19, per adonar-nos de la gran quantitat de carències que afecten una bona part de la nostra societat”: “carències de valors, d’ideals, de motivacions profundes…” i “greus carències de recursos humans que pertorben la forma de viure i aboquen a situacions gairebé límits”. Reconeix que “a Càritas se li ha girat molta feina” i demana que hi col·laborem de cor. A més, fa una crida “als més joves a fer-se’n voluntaris”. Finalment, diu que cal “decidir-nos a col·laborar amb els qui ja treballen pels pobres” i que en aquest treball, hi aportem “el sentit de la nostra fe i de la nostra esperança, preocupant-nos per cada persona en concret i per la seva dignitat”

El cardenal Joan Josep Omella, recorda que enguany “commemorem els 700 anys de la primera processó de Corpus a Barcelona, que aquesta vegada tindrà lloc a l’interior de la Catedral”. Afirma que “en aquesta solemnitat proclamem la nostra fe en Crist, la presència del qual es fa real en l’Eucaristia”, una presència que “va més enllà de la celebració de la missa”, i que “per això, l’Església ens convida a adorar la sagrada Eucaristia”. Recorda que “la pandèmia del Covid-19 ha impedit celebrar l’Eucaristia a les parròquies i comunitats”, però que “encara que no hàgim combregat sacramentalment, ho hem pogut fer espiritualment” i “sense poder rebre Crist en l’Eucaristia, ha estat un temps de preparació, discret i fructífer, com el que va viure Jesús abans d’iniciar la seva vida pública”. Diu que “seguint les mesures adoptades per les autoritats sanitàries, ens hem pogut tornar a reunir per celebrar l’Eucaristia i rebre el Cos de Crist”. Manifesta que “en l’Eucaristia, Ell ens mostra el gran amor que ens té i s’entrega com a veritable aliment per fer créixer la nostra fe, esperança i caritat” i que “l’Eucaristia ens impulsa a viure d’amor, a lliurar-nos sense mesura i a veure Crist en totes les persones”. Afirma que “Jesús ens va dir que l’amor amb què tractem els germans, especialment els més vulnerables, el rep Ell” i que “això és el que ens recorda avui Càritas, que és la mà amorosa de l’Església per atendre els pobres” i recorda que “precisament avui podem donar una gran ajuda a aquesta institució en la col·lecta d’aquest diumenge”. Finalment, demana que “tant de bo que l’Eucaristia ens ensenyi a ser com Maria en el misteri de la Visitació” i que “sapiguem també nosaltres caminar per la vida i portar als altres el goig i l’esperança del Cos de Crist”.

L’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, diu que “en els dies de confinament hem après a desitjar ardentment la presència eucarística de Jesús, el Pa viu baixat del cel, i a gaudir de la seva eficàcia de gràcia i d’amor, amb la comunió espiritual” i que la festa del Corpus és “agraïment als ministres de l’Eucaristia que, amb el seu sacerdoci participat del de Crist, ens donen el Senyor i els seus sagraments de vida”. Recorda que “divendres que ve, festa del Sagrat Cor de Jesús, serà també una Jornada mundial de pregària per la santificació dels sacerdots, demanant per ells, per la seva fidelitat, i perquè Déu susciti santes vocacions de pastors missioners” i demana que preguem, aquest divendres que ve, “pels sacerdots d’Urgell i de tot el món, pels que hem conegut i els que ens han ajudat i ens ajuden a ser millors creients”. Afirma que “tots ells fan possible la presència sacramental de Crist, el Bon Pastor” i demana al Senyor que els mantingui “en la fidelitat a la missió rebuda”. Recorda que “en la jornada del Corpus s’escau el Dia de la Caritat” i expressa que “per això agraïm i preguem per tots els qui fan possible el servei de Càritas Diocesana, Andorrana i Parroquials”, que “són el rostre eclesial del servei als germans més necessitats”. Finalment, diu que “actualment les dades resulten il·luminadores de la situació de greu crisi social i econòmica que haurem d’enfrontar després de la pandèmia” i que “caldrà atendre noves carències i haurem de poder incrementar la solidaritat” i dona gràcies “a tots els qui ja feu i fareu possible en els propers mesos que la nostra Església Diocesana, a través de Càritas, sigui fidel al mandat de Jesucrist de ser Església caritativa i solidària amb els qui pateixen i ens necessiten”.

El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, reconeix que la festa del Corpus Christi enguany serà diferent, ja que “no serà possible recórrer els carrers dels nostres pobles i ciutats i contemplar els altars i les catifes de flors que preparàvem cada any com una ofrena al Senyor”, però diu que “hem d’aconseguir que sigui molt especial posant-hi intensitat i profunditat, per a rebre tot el fruit que el Senyor ens vol concedir, que sens dubte serà abundant”. Recorda que “som cridats a viure amb una intensitat particular la celebració litúrgica i a aprofundir en el misteri de l’Eucaristia” i que “precisament perquè les circumstàncies són més doloroses, hem de percebre d’una manera especial la presència de Jesús que camina amb nosaltres, ens mostra el sentit de les Sagrades Escriptures i es fa aliment en aquest difícil pelegrinatge”. Afirma que “quan tenim dubtes, por, incertesa o foscor, l’Eucaristia es converteix en la llum pel camí” i que “la celebració ens nodreix amb la Paraula de Déu i el Pa de Vida”. Manifesta que “l’Eucaristia expressa i genera la comunió eclesial i convida els membres de l’Església a compartir els seus béns espirituals i materials, a ésser solidaris amb els altres, a ser promotors de justícia, de pau, i especialment a compartir-ho tot amb els necessitats” i que “en aquests moments tan durs que estem vivint, l’Eucaristia ha de portar els fidels i les comunitats a viure la caritat afectiva i efectiva”. Finalment, demana que “el Senyor ens concedeixi ésser conscients del tresor incomparable que és Crist present en el Sagrament” i que “Maria ens ensenyi i ens ajudi a viure aquest santíssim misteri”.

El bisbe de Vic, Romà Casanova, diu que “la festa del Corpus Christi té un accent concret: la professió pública de l’Església de la fe en Crist, realment present en el sagrament de l’Eucaristia”, però que aquesta expressió pública, en aquest temps d’alarma sanitària, “no podrà ser feta de la mateixa manera que en altres anys”. Afirma que “Sant Pau en la carta als gàlates té una frase plena de contingut i adient per a aquestes circumstàncies: La fe que obra per l’amor“ i que “la fe en la presència real de Crist en el sagrament del seu Cos i la seva Sang ens porta a l’amor envers Jesús”. Recorda que “l’Eucaristia és el memorial de la mort i resurrecció de Crist”, que “el misteri pasqual de Crist té una raó fonamental: l’amor” i que “la resposta adient al que es dóna per amor, no pot ser pas cap altra que estimar”. Manifesta que “la mirada plena d’amor al Senyor en l’Eucaristia és la millor resposta que podem donar al sagrament de l’Amor, que és l’Eucaristia”, que “la fe en la presència de l’Amor en l’Eucaristia ens porta a la presència de Crist en els nostres germans” i que “la fe en Crist porta a l’amor als germans”. Finalment, diu que “la festa de Corpus està unida a l’aportació econòmica a Càritas”, que “en aquest moments d’emergència social i econòmica, en què moltes famílies sofreixen les conseqüències del que estem vivint, la nostra fe s’ha de fer obra d’amor pels més necessitats” i que “aquesta sí que serà una manifestació pública de la nostra fe”.

El bisbe de Tortosa, Enric Benavent, diu que en la solemnitat del Corpus Christi “els creients confessem la nostra fe en la presència real de Crist en l’Eucaristia i manifestem que aquest sagrament, del qual neix i creix l’Església, és el tresor més valuós que el Senyor ens va deixar”, que “la participació en l’Eucaristia ens porta a estimar els germans amb el mateix amor de Crist” i que “per això avui celebrem també la jornada de Càritas, que és l’instrument propi de la nostra diòcesi per posar en pràctica el manament de l’amor envers els més necessitats, organitzant la tasca caritativa en el bisbat, les parròquies i els arxiprestats”. Recorda que “coincidint amb aquesta solemnitat, Càritas ha fet pública la seva memòria de l’any passat” i que “en aquesta memòria es reflecteix una gran part del compromís de la nostra església pels més pobres”. Afirma que “la situació que estem vivint ens obliga a reorganitzar la vida de l’església i també el treball que Càritas fa cada dia en totes les seus”. Agraeix “l’esforç dels qui han continuat treballant i han estat al costat de les persones que han trucat a la porta, així com a tots els qui amb les seves aportacions han ajudat a què els qui passen necessitats estiguin atesos”. Diu que “estem veient que aquesta crisi sanitària està provocant una crisi econòmica i social amb conseqüències en la vida de moltes famílies i persones”, que “no oblidem que tot aquell que truque a la porta de l’Església afeixugat pel sofriment ha de ser escoltat i, en la mesura de les nostres possibilitats, atès” i que “podem sembrar esperança en el cor de moltes persones”. Finalment, en aquest moment ens vol demanar que, “a més de col·laborar amb les campanyes de Càritas, sigui també una ocasió per potenciar la seua tasca en la nostra diòcesi de manera que siga un testimoni de l’Evangeli que volem viure cada dia”.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, recorda que enguany la celebració del Corpus Christi és “una manifestació inèdita perquè hem suprimit els actes externs i hem mantingut solament l’Eucaristia i l’adoració del santíssim dintre dels temples” i que “és la festa de Càritas diocesana”. Diu que donades les circumstàncies del moment, les persones responsables, voluntàries i contractades ens proposen una manera diferent de participació que li sembla important comunicar a la comunitat diocesana: “implicar-nos més per assolir una millor tasca en favor de les persones més necessitades i fer arribar als cors de tots l’esperit de la institució i la seva estabilitat material per ampliar l’ajuda a les persones més vulnerables”. Agraeix “la disponibilitat d’un gran nombre de cristians que dediquen el seu temps a fer patent el record caritatiu amb l’acompanyament i les almoines” i diu que “també és ara un bon moment per agrair a totes les persones que ajuden a les Càritas, valoren positivament el seu esforç i tenen en gran estima i reconeixement la tasca que porten endavant els membres més implicats en aquesta benaurada institució”. Fa una crida a “augmentar el nombre de persones sòcies i col·laboradores que estabilitzen el pressupost de cada any i que ajuden a programar aquelles activitats que, segons les aportacions compromeses, siguin realitzables”. Recorda que “la nostra caritat prové del manament de Jesús que parlava amb molta insistència de compartir els nostres béns, del perill d’acumular riqueses, de l’oblit dels qui es posen a la porta demanant almoina”. Finalment, diu que “Càritas Diocesana de Lleida és l’expressió organitzada de l’acció solidaria i caritativa de tota la comunitat” i ens encoratja a concretar el nostre compromís.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, recorda que “en la celebració de l’Eucaristia, quan ens disposem a rebre el pa consagrat, qui presideix ens l’ofereix tot dient: «El cos de Crist!»” i que “la nostra resposta és: «Amén!». Ho afirmem, ho acceptem, hi estem d’acord i l’acollim”. Diu que “la celebració, la comunió, l’adoració i la caritat ens indiquen el que celebrem per la festa del Corpus”. Recorda que “quan, l’any 304, al nord d’Àfrica, uns cristians foren arrestats per reunir-se el diumenge, la resposta a la pregunta i acusació del prefecte romà fou: «Sense el dia del Senyor no podem viure»” i que “això significa que sense la celebració de l’Eucaristia no podien viure com a cristians”. Afirma que sovint es pregunta per què germans de la fe no valoren l’Eucaristia i per això no hi participen, sobretot els diumenges. Assegura que “per viure en cristià és del tot necessari estar en comunió amb Jesucrist, en la unió més íntima; deixar que ell es faci carn de la nostra carn i sang de la nostra sang”. Destaca que “el reconeixement de Crist present en els germans amb necessitats, siguin les que siguin, està profundament unit al reconeixement de Crist en l’Eucaristia”, que “des de sempre s’han vinculat Eucaristia i Caritat, comunió amb Crist i els germans” i que “a l’Església ens cal partir el pa de tot tipus de béns i repartir-lo, sobretot per mitjà de Càritas, de les seves accions i propostes”. Recorda que “Crist és present en l’Eucaristia que es reserva per combregar quan no hi pot haver celebració, per portar la comunió als malalts i per a l’adoració i pregària”. Finalment, demana que per Corpus participem en l’Eucaristia, acollim el Senyor en la comunió, l’adorem amb la pregària i el reconeguem en els nostres germans.

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, diu que “les crisis poden esdevenir oportunitats de creixement” i que “els cristians i la tradició jueva no necessitem que se’ns recordi aquesta gran veritat”, ja que “al llarg de tota la Història de la Salvació, durant segles, el Senyor ens ha anat educant d’aquesta manera”. Afirma que “ens sentim cridats a ser constructors del futur, això sí, comptant amb el Senyor”. Recorda que “en el sector de la construcció és coneguda la qüestió de si és millor, més ràpid i barat, enderrocar i construir de nou o reformar l’antic” i que “tot dependrà de l’estat en què es trobi l’edifici vell i del resultat que es desitgi obtenir”. Manifesta que “la crisi que vivim no és només sanitària, sinó també social i econòmica i va acompanyada per conflictes polítics que no semblen afavorir una solució ràpida i eficaç” i es pregunta si  “és qüestió per tant de realitzar algunes reformes de detall, o cal anar més a fons” i si “n’hi ha prou amb introduir noves lleis i protocols o hem de plantejar-nos qüestions més serioses”. Diu que “el diagnòstic de la crisi ha de detectar els problemes que hi ha en els fonaments”, que “han de ser reformulats, reafirmats, i tractats obertament”. Posa alguns exemples, com ara que “les mesures econòmiques per a sortir de la crisi no poden ser solament tècniques, sinó sobretot polítiques”, que “les lleis educatives han de basar-se en principis fonamentals” o que “les reformes sanitàries han de fundar-se sobre el deure (dret) del poder polític”. Finalment, diu que “així podem repassar tots els aspectes bàsics d’una autèntica reforma social” i que “aquí la fe cristiana vol tenir la seva veu: la Doctrina Social de l’Església, o aplicació de l’Evangeli de Jesucrist a la vida social, no tindria sentit si no fos la nostra orientació i guia”.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, comunica que el proper divendres, dia 19 de juny, festa del Sagrat Cor de Jesús i jornada de pregària per la santificació del clergat, ha convocat tots els capellans de la diòcesi per a una jornada sacerdotal. Diu que “serà la primera reunió de tot el presbiteri diocesà i en la celebració de l’eucaristia a la catedral tindrem present vàries intencions”: “tots els preveres renovaran les seves promeses sacerdotals”; “agrairem els 50 anys de fidelitat sacerdotal de Mn. Sebastià Pijuan” (“des de la distància, perquè ell es troba a l’Uruguai, ens unirem a la seva acció de gràcies”), “pregarem per tots els capellans que han mort en el darrer any”, “més especialment, per Mn. Antoni Comellas i Mn. Joan Bajona, que van deixar-nos durant el confinament” i “pregarem per totes les víctimes d’aquesta pandèmia a la diòcesi de Solsona”. Informa que es calcula que, aproximadament, “han mort a la nostra diòcesi unes 250 persones a causa del Covid-19” i que “aprofitarem aquesta trobada on cada rector representarà les víctimes de les seves parròquies per a pregar per ells i els seus familiars”. Finalment, diu que “aquesta celebració serà pública i tothom, respectant l’aforament permès d’un 50%, hi podrà participar”, però que conscients que potser encara no hi haurà mobilitat completa entre les seves dues regions sanitàries, retransmetran la celebració pel canal youtube del Bisbat de Solsona.

Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi:

Així mateix, poden trobar, a la pàgina web de la Conferència Episcopal Espanyola, el Missatge dels bisbes de la Comissió Episcopal de Pastoral Social de la CEE, amb motiu de la festivitat del Corpus Christi.