El dissabte dia 12 de març, va tenir lloc la missa d’inici de ministeri episcopal de Mons. Francesc Conesa i Ferrer com a nou bisbe de Solsona.

Amb la catedral ben plena de fidels solsonins i també vinguts de fora del bisbat, a ¾ de 12 va començar l’acte de recepció del nou bisbe.

El bisbe Francesc Conesa, acompanyat del Nunci Apostòlic, Mons. Bernardito C. Auza; l’arquebisbe Metropolità de Tarragona, Mons. Joan Planellas; l’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan Josep Omella i l’administrador apostòlic de Solsona, Mons. Romà Casanova, van entrar per la porta principal de la catedral de Solsona.

Allí van ser rebuts pel Degà del Capítol Catedral, Mn. Lluís Grifell, acompanyat de tots els Canonges. El bisbe Francesc besà la Veracreu i tot seguit s’inicià l’Eucaristia a l’inici de la qual el Sr. Nunci Apostòlic el va presentar a l’assemblea.

A les 12h en punt va començar la processó amb el cant d’entrada “L’Esperit del Senyor reposa sobre meu”. Una representació de 24 bisbes –entre els quals tots els bisbes de Catalunya, excepte Mons. Pardo. per malaltia-, els abats de Montserrat i de Poblet; diaques, més d’un centenar de preveres –entre els del bisbat i els vinguts de fora-, acòlits…

El Nunci va presidir els primers moments de la celebració en què va saludar el poble fidel. Després l’administrador apostòlic Romà Casanova va dirigir unes paraules. Estant tots asseguts el Nunci va demanar que es presentessin les Lletres Apostòliques –la butlla pontifícia en què el Sant Pare nomena el bisbe de Solsona-. Aquesta butlla fou mostrada als membres del Col·legi de Consultors i tot seguit van ser llegides per un prevere.

En acabar el Nunci va passar el bàcul al bisbe Francesc que en aquells moments es convertia ja en Bisbe de Solsona. Un fort i llarguíssim aplaudiment amb el públic dempeus va omplir d’emoció la catedral solsonina. Una representació del poble fidel –preveres, religiosos i laics- van passar a saludar el nou bisbe, signe de reverència i obediència.

Els cants van anar a càrrec de l’Orfeó Nova Solsona i la Capella de música de la Mare de Déu del Claustre. A l’orgue Mons. Valentí Miserachs, canonge honorari de Solsona. Per finalitzar el bisbe Francesc es va dirigir a la capella del Claustre per venerar la Mare de Déu i es va cantar l’Himne de la Coronació.

Cal destacar la presència d’algunes autoritats civils com ara l’Alcaldessa de Solsona i el consistori municipal, alguns presidents de Consells Comarcals, la Delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i la directora general d’Afers religiosos de la Generalitat, entre d’altres.

En acabar tota la celebració, el Sr. Bisbe, acompanyat dels altres bisbes i autoritats civils, es va dirigir a la Pl. Major de Solsona on l’Àliga de la ciutat va ballar en honor seu, segons una antiquíssima tradició. En acabar va saludar les persones que s’hi van acostar, entre ells, gent vinguda de Menorca i d’Elx, la seva ciutat nadiua.

Font: Bisbat de Solsona