Data: 26 d’abril de 2020
Encara amb els ressons de la diada de Sant Jordi, glosso una de les claus de la nova pastoral que us anunciava la setmana passada: l’autoformació a través dels llibres. Hem d’imaginar una pastoral de la promoció de la lectura formativa i espiritual. Vivim un temps d’estar més a casa i això va per a llarg. S’albira una primavera i un estiu de menys voltar i de més estar a casa. No estic parlant del confinament que hem viscut fins ara i que encara tenim fins almenys 15 dies més. Estic parlant de l’absència de grans actes i festes que inevitablement ens procuraran més temps per a la vida tranquil·la i per a llegir.
Des de sempre, la publicació de la Bíblia, de les vides de sants i d’altres obres catequètiques, teològiques i espirituals han estat un mitjà de foment de la vida espiritual, de l’apostolat i de la formació. La nostra història eclesiàstica recent no s’entendria sense el Foment de Pietat Catalana, les editorials Claret, Balmes, Publicacions de l’Abadia de Montserrat i institucions com el Centre de Pastoral Litúrgica i el Secretariat Interdiocesà de Catequesi, tots ells grans promotors dels llibres catòlics en català fins avui.
Avui en dia, les eines per a l’autoformació s’han eixamplat moltíssim: documentals, cursos per Internet, canals de Youtube, enciclopèdies per Internet. Els llibres, però, continuen tenint un encant, especialment per la qualitat literària tan absent en els materials d’Internet, que els fan una eina formativa sempre vàlida i interessant.
És veritat que tenim un greu problema per a fer assequibles els llibres catòlics. En aquest temps, malgrat les grans plataformes de venda de llibres per Internet, això s’agreuja. Ja fa anys que la diòcesi i les parròquies fan esforços perquè arribin als prestatges de les esglésies algunes novetats, especialment els documents del Sant Pare o de l’episcopat. Alguns, des de sempre hem animat a demanar als llibreters de la vila o ciutat llibres catòlics i hi ha hagut parròquies que fins i tot van arribar a crear una petita llibreria. També fa anys que somniem que cada parròquia tingui una biblioteca ja que les comarcals o municipals gairebé no tenen llibres catòlics.
Aquesta setmana, el bisbat ha començat una iniciativa per a distribuir alguns llibres que tenim en stock: “Solsonazon”. Els trobareu a la web del bisbat i només cal encomanar-los i us els farem arribar a casa. No tenim un gran repertori però segur que en trobareu algun que no heu llegit i que us interessa.
Crec, però, que la clau està en les parròquies i, a més, penso que avui hi ha una manera molt senzilla i immediata per aconseguir llibres que ens ajudin a créixer en la nostra vida espiritual i la nostra formació: aprofitem les xarxes socials i “Compartim els llibres” que tenim i que ens han fet bé.
A través de la web, del Facebook o de l’Instagram de la parròquia podem penjar la portada d’un llibre amb un comentari breu indicant el seu contingut i perquè el recomanem. A més, podem deixar un contacte perquè qui el vulgui ens ho faci saber i puguem concretar la manera per a fer-li arribar. Simultàniament, podem començar a preparar el “Racó del llibre catòlic” a l’església parroquial, com ja existeix en alguns llocs públics d’algunes viles, per a deixar llibres que puguin circular. I qui sap si arribarem al somni d’una “Biblioteca parroquial” a través de la qual tinguem accés a una gran quantitat de llibres interessants i bons.
Som-hi! Aprofitem els canvis que provoca aquesta pandèmia i creixem en la nostra vida espiritual i la nostra formació a través de“Solsonazon”, “Compartim els llibres”, el “Racó del llibre catòlic” i la “Biblioteca parroquial”.