Data: 17 de maig de 2020

El Govern de la Generalitat ha demanat que les regions sanitàries del territori diocesà entrin a la fase 1 de desescalada de les restriccions a causa de la pandèmia aquest proper dilluns dia 18 de maig. Quan escric aquesta glossa ho faig confiant que es confirmarà aquesta data i que la vida pastoral poc a poc permetrà que ens comencem a retrobar, sobretot a l’eucaristia diària i dominical.  Fa una setmana vaig enviar a tots els responsables pastorals un seguit de mesures per a reprendre l’activitat presencial amb seguretat. Aquestes mesures garanteixen el compliment de les normes establertes per l’autoritat civil i cerquen ajudar els preveres i les comunitats a garantir la màxima seguretat dels fidels que participen a les celebracions i activitats parroquials. Us comparteixo les principals, també perquè col·laboreu en la seguretat de tots observant les que afecten a tots els fidels.

Recomano iniciar la celebració pública diària i dominical de l’eucaristia i la celebració d’exèquies, limitant l’assistència a un terç de l’aforament del temple i divulgant i fent complir les mesures de protecció i prevenció establertes. Si les exèquies es preveuen molt concorregudes, que es continuï proposant una cerimònia privada al cementiri fins que no arribem a la fase 2, quan es pugui ocupar la meitat de l’aforament del temple.

Recomano que els fidels majors de 70 anys no participin encara a les celebracions litúrgiques.Coherentment amb això he proposat que durant la primera fase només se celebri missa a les parròquies grans i mitjanes de la diòcesi –més de 1.000 habitants-. Considero que, mentre no hi assisteixin els majors de 70 anys, l’assistència a les misses serà reduïda i, per tant, no és necessari celebrar-la a les parròquies més petites. Continua vigent la dispensa del precepte dominical que vaig decretar a l’inici de la crisi sanitària per a tots els fidels de la diòcesi. Invito a que tots els que no puguin assistir a l’eucaristia la segueixin a través dels mitjans de comunicació.

Continuo recomanant de mantenir les atencions personalitzades pròpies de tot el temps de confinament: sagrament de la reconciliació, unció dels malalts, distribució de la comunió fora de la missa.

No recomano l’augment del nombre de celebracions. Recomano, en canvi, que en aquelles parròquies on hi ha celebracions en diferents centres de culte, se suprimeixin les celebrades en temples amb poc aforament o que es traslladin al temple més gran de la vila o ciutat.

Demano que, amb persones responsables, en cada celebració litúrgica, es vetlli:l’obertura i el tancament de les portes d’entrada al temple;l’oferta de gel hidroalcohòlic a l’entrada i a la sortida; la distribució dels fidels al temple, l’accés a l’hora de combregar i la sortida de l’església al finalitzar, respectant la distància de seguretat; i la necessitat de desinfectar l’espai i els objectes litúrgics després de cada celebració.

Així mateix he recomanat que: la col·lecta es faci a la sortida de la missa; se suprimeixi la salutació de la pau; es combregui a la mà; i el qui presideixi la celebració observi un llarg reguitzell de mesures higièniques que garanteixin als fidels la seguretat sanitària al moment de rebre la comunió.

Serà estrany però ens retrobarem. Celebrarem junts la fe i rebrem la millor medicina i la millor vacuna contra aquesta pandèmia: el Senyor.