Data: 13 de setembre de 2020

Aquest estiu he nomenat Mn. Marc Majà, fins ara rector de Berga i de llurs parròquies agrupades, rector del Seminari Diocesà. Vull compartir amb tots vosaltres les raons d’aquesta decisió. Ho faig reconeixent humilment que el Senyor ens està sorprenent amb una benedicció de vocacions somniada i immerescuda.

Com sabeu, des del meu nomenament com a bisbe, vaig assumir la cura dels seminaristes majors. Aleshores només hi havia un sol seminarista i, tot i les nostres pregàries insistents per a obtenir “una maneta” –cinc seminaristes-, vàrem viure una colla d’anys de sequera vocacional. El Senyor, però, ha escoltat les nostres súpliques i gràcies al treball de les famílies, parròquies, de la delegació de vocacions, del seminari menor en família i del santuari de Lord, tornem a començar el curs amb set seminaristes majors. La darrera incorporació és el Gabriel, un noi de Berga.

Ja fa un parell d’anys veia que el treball del Seminari Major desbordaria la meva disponibilitat però veia difícil el nomenament d’un rector perquè sabia que havia d’alliberar un dels rectors de les parròquies més grans.

El treball que des de l’equip de visió i el consell presbiteral vàrem fer a finals del curs passat sobre el Seminari Major, va impulsar-me a fer el discerniment i els canvis necessaris per a destinar un prevere de la diòcesi a aquesta important tasca per al futur de la nostra diòcesi. A finals de juny, pelegrinava amb tots els seminaristes pels santuaris marians del Berguedà i del Ripollès i confiava a la Mare de Déu aquest discerniment. Tornant d’aquesta ruta, prenia la decisió, la compartia amb el vicari general i la manifestava a l’interessat.

Agraeixo públicament, en primer lloc, la comprensió dels fidels de Berga, que han entès el bé major per a la diòcesi que suposa el canvi que els toca de viure. En segon lloc, la disponibilitat de Mn. Marc i Mn. Jaume, així com de tota la resta de capellans implicats en els canvis d’aquest estiu. Aquesta actitud és un signe clar de la corresponsabilitat de tot el presbiteri en el projecte de futur del nostre seminari.

Aquest nomenament, però, només és un dels aspectes del pla d’acció pel Seminari Major que estem ultimant perquè, ben orientat a la visió diocesana, ens ha de procurar, amb l’ajuda de Déu, pastors de comunitats parroquials: espiritualment provats, intel·lectualment formats, humanament madurs i pastoralment missioners. Quan estigui a punt, us el compartiré perquè tots, amb la vostra pregària, la vostra sensibilitat vocacional, la vostra acollida i el vostre suport material, us sentiu ben vostre el Seminari Major.