La tarda del dia 12 d’octubre, a la catedral de Sant Pere de Vic, s’ha portat a terme l’estrena de l’Oratori «Diàleg Patriarcal» en homenatge als bisbes Oliba i Torras i Bages, que s’emmarca en el projecte Episcopus que el bisbat de Vic impulsa des de fa uns anys.
El llibret de l’oratori és obra del prevere vigatà Mn. Josep Ruaix Vinyet, eminent lingüista, i la música de Mons. Valentí Miserachs, canonge degà de la basílica de Santa Maria la Major de Roma i director de la Cappella Musicale Liberiana de la mateixa basílica, i un dels compositors més prolífics d’oratoris, música simfònica i de cambra, i música coral i litúrgica.
L’Oratori ha estat interpretat per l’Orquestra Simfònica del Vallès, i en la part coral com a solistes, interpreten el bisbe Oliba (baix) Josep Pieres; el bisbe Torras i Bages (baríton), David Maria Gentile; l’Àngel I (tenor), Albert Deprius, i l’Àngel II (mezzosoprano), Marta Valero. Les 11 corals participants són: Orfeó Vigatà de Vic, Coral Canigó de Vic, Cor de Noies Exaudio d’Igualada, Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, Coral Ressons de Calaf, Coral Collserola Vallvidrera, Coral Regina de Manlleu, Cor Prats de Rei, Cor homes Igualada, Cor homes Osona i el Cor Infantil Emmi (Escola Musical Igualada).
Han presidit l’acte el bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova, acompanyat de l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, i el bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell. També han assistit el vicari general de Vic, Mons. David Comte i el degà del capítol catedral, Mn. Joan Mir, així com un nombrós grup de preveres vigatans i d’altres bisbats de Catalunya.
En acabar el concert Mons. Miserachs i Mn. Ruaix han rebut el reconeixement del bisbat de Vic amb la primera medalla Bisbe Oliba i el nomenament d’ambdós com a canonges honorífics de la catedral de Vic.
L’Oratori serà interpretat també a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, a Ripoll, Manresa i Igualada.