Un estiu més, Catalonia Sacra torna a convidar a visitar el patrimoni cultural de l’Església durant els mesos més calorosos. Un cop superada l’etapa més dura de la pandèmia que ha limitat molt la interacció i la socialització, aquest 2022 l’anunciat escollit és «Fes amics». Es tracta d’una invitació a visitar els tresors culturals d’arrel religiosa i a descobrir-ne els valors, amb l’excusa de buscar personatges que formen part d’aquest patrimoni, bé en siguin els protagonistes principals, bé siguin elements anecdòtics que poden passar desapercebuts.

Figures com el Crist en Majestat de Sant Climent de Taüll; el mestre d’obres Arnau Cadell, que s’esculpeix en un dels capitells del claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès; el singular trompetista que Pau Costa esculpeix al retaule barroc de Sant Esteve d’Olot; o diferents dracs que es representen al Monestir de Santa Maria de Ripoll són alguns dels «amics» que trobem repartits arreu del territori. Aquests personatges, i molts d’altres que es troben en les esglésies de la Xarxa de Catalonia Sacra, es presentaran durant l’estiu amb un llenguatge fresc i desenfadat. L’objectiu és despertar la curiositat i convidar amigablement a conèixer catedrals, monestirs o santuaris de tot Catalunya.

La representació d’aquests «amics» en les obres del Patrimoni Cultural de l’Església completa i aprofundeix en els significats del patrimoni. Les seves històries singulars i suggerents seran una manera de captar la curiositat tant de persones que ja estan interessades en el Patrimoni Cultural d’arrel religiosa com d’aquelles que hi poden trobar una primera porta d’entrada.

Visites guiades arreu del territori

L’altre punt fonamental de les accions de «Fes amics» és el convit a participar en les nombroses activitats guiades que es fan en les esglésies de la Xarxa Catalonia Sacra. Després d’aixecar-se les principals restriccions imposades per frenar la Covid-19, aquest estiu més d’una vintena d’equipaments de la Xarxa augmenten tant la diversitat de l’oferta com el nombre de visites guiades. Fer una visita a una església acompanyats per un bon coneixedor del patrimoni permet sempre gaudir d’una experiència més profunda, amena i significativa.

A la web de la Xarxa de Catalonia Sacra s’hi poden consultar fitxes informatives d’una trentena d’espais que estan oberts a la visita, amb la seva oferta estiuenca de visites guiades o informació sobre els serveis que disposen (horaris d’obertura continuats, atenció al visitant, servei deguiatge…). Aquesta xarxa és una taula col·laborativa formada per esglésies de valor patrimonial notable que ja tenen una dinàmica turística, i que juntes treballen per donar-se a conèixer i incrementar així el nombre de visitants.

«Fes amics» es podrà seguir a través de la web (www.cataloniasacra. cat), xarxes socials (Facebook, Instagram i Twitter) i butlletins especials de Catalonia Sacra.

10 ANYS DE CATALONIA SACRA

Catalonia Sacra és una iniciativa conjunta dels departaments de patrimoni cultural dels deu bisbats amb seu a Catalunya (Barcelona, Tarragona, Urgell, Solsona, Vic, Girona, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Lleida i Tortosa) que aquest 2022 celebra 10 anys. Creada l’any 2012 amb una clara vocació de servei públic, té per l’objectiu de dinamitzar el seu patrimoni cultural de forma conjunta, per tal de posar-lo en valor i oferir-lo a la societat. Un treball que aposta per la divulgació cultural, la formació, el treball en xarxa i la dinamització turística, i que vol seguir criteris de contemporaneïtat, professionalitat i cerca de complicitats amb el territori per una comprensió global de la cultura.