L’Arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives i el bisbe Xavier Vilanova, auxiliar de Barcelona, van assistir el dia 10 de novembre al Centre Fabra i Coats de Barcelona, a l’acte d’homenatge a Arcadi Oliveres, organitzat per Justícia i Pau, la Universitat Internacional per la Pau, Fundipau i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau.
Arcadi Oliveres, economista i activista català, lluitador des de la no-violència per totes les causes justes i que va morir el 6 d’abril passat. El Memorial, sota el lema que sempre deia Arcadi Oliveres, “No hem de perdre mai l’esperança”, va ser un acte obert a tothom, un espai que va servir perquè s’hi poguessin trobar totes aquelles persones vinculades amb el moviment per la pau i la justícia global, a més d’aquelles que tenien estima per Arcadi Oliveres.
El Recinte Fabra i Coats de Sant Andreu va quedar petit i, en vista de l’allau de peticions per assistir-hi, l’organització va retransmetre l’acte via Youtube.
Eudald Vendrell, president de Justícia i Pau, entitat que va presidir Oliveres fa uns anys, va recordar: “Tots els presents a l’acte, més que fer un acte de comiat o de record de l’Arcadi en passat, el que estem fent és tenir-lo present i recollir el seu testimoni per tirar endavant els seus anhels i les seves causes.” Va qualificar Arcadi Oliveres de “regal de la vida” i va assegurar: “Som aquí per continuar els seus ideals, basats en la raó i la passió, el sentit de servei i rigor d’un professor meticulós i la passió d’un home just i esperançat”, i va recordar que Oliveres va ser, per damunt de tot, “un lluitador per eradicar les desigualtats del sistema capitalista”. També van participar en l’acte (en directe o enregistrats) persones com ara Chico Whitaker, Colin Archer, Adolfo Pérez Esquivel i Federico Mayor Zaragoza.
Recentment Arcadi Oliveres acaba de ser guardonat amb la Medalla d’or de la Generalitat de Catalunya a títol pòstum.