Data: 17 de gener de 2021

Amb aquest títol el papa Francesc ens presenta el seu missatge per a la Jornada Mundial de la Pau d’aquest any 2021. El Sant Pare ens recorda la importància de la creació i també de la fraternitat entre tots nosaltres, hem de tenir cura els uns dels altres i així fomentar relacions on no existeixin ni la indiferència ni el rebuig.

Aquest any 2020 ha estat un any en què realment s’ha notat més fraternitat entre tots nosaltres. En aquests moments de debilitat humana on tots estem en el mateix “vaixell” de la pandèmia moltes persones tenen cura unes de les altres i  han esclatat més que mai sentiments de solidaritat i amor.

Però els cristians hem de fer un pas més, hem de veure a Déu Pare creador del món com aquell que té cura dels seus fills, de totes les seves criatures. També Jesucrist, el Fill, té cura de nosaltres quan dona la seva vida per la nostra salvació i ens allibera del pecat i de la mort. I no només hem de creure i donar gràcies a Déu per tenir cura de nosaltres sinó que hem de fer el mateix per als nostres germans. Una de les maneres més boniques i entenedores que ofereix l’Església per servir als altres són les obres de misericòrdia corporals i espirituals.

Les persones no podem ser individualistes, hem de relacionar-nos, hem de fer comunitat cristiana. Així també, fent comunitat, ens tractarem com a germans i respectarem els drets de cadascú, sense aprofitar-nos de ningú. Tot i així sabem que les desigualtats entre les persones, entre les nacions és un fet que no podem oblidar i que hauríem d’eradicar. El papa Francesc en el seu missatge convida els responsables de les organitzacions internacionals i dels governs, del sector econòmic i del científic, de la comunicació social i de les institucions educatives afer alguna cosa per tal de canviar el rumb de la nostra societat.

El Sant Pare també insisteix en el malbaratament que fem dels recursos i que es podrien utilitzar per a coses més prioritàries com ara la lluita contra la pobresa i la sanitat, sobretot en aquests moments de crisi. Com podem educar les persones en la cultura de la cura? El primer lloc és dins el nucli familiar i també a l’escola. En segon lloc també l’Església ha de fomentar i donar exemple, i tots els governants i persones compromeses al servei del poble.

Us recomano que llegiu sencer aquest missatge del Sant Pare en la Jornada Mundial de la Pau 2021. El trobareu en català a la web del nostre bisbat.