Data: 25 de desembre de 2022

Estimats germans:

El Nadal és una època en què deixem aflorar els millors sentiments i les emocions més pures. És temps, també, de retrobar-nos amb familiars i amics i manifestar-los el nostre amor. No són pocs els que aquests dies se senten moguts a pensar en els més pobres i tenen algun gest de solidaritat amb ells. Per a nosaltres, els cristians, tot això està molt bé, però té una arrel i un fonament, del qual no és possible prescindir sense arriscar-nos que s’esfumi el sentit del Nadal i quedi convertida en una festa dolça i embafadora, en un temps en què la gent se sent obligada a ser feliç sense saber perquè.

El secret del Nadal és en aquest Nen que va néixer fa més de dos mil anys per manifestar-nos tot l’amor que Déu té a l’ésser humà. A la cara feble i indefensa del Nen de Betlem nosaltres reconeixem el Déu que, en un rampell de bogeria, ha decidit compartir l’existència de la seva criatura i fer-se company de camí de l’home. El Nadal parla sobretot de l’amor de Déu a l’ésser humà, de la passió que tot un Déu sent per nosaltres. Des de Nadal, Déu i la humanitat estan units per sempre.

Si això és així, aleshores resulta que cada ésser humà té una dignitat immensa, perquè ha estat estimat per Déu. El Nadal porta, per això, un missatge d’esperança per a tota la humanitat, perquè ens diu que tot ésser humà té una dignitat inviolable, no importa on hagi nascut ni en quines condicions estigui. Els lents, els febles o els menys dotats tenen la mateixa dignitat que els més forts. Les persones són un valor primari que cal respectar i emparar sempre –com ha recordat el papa Francesc– també “si ‘encara no són útils’, com els no nascuts, o si ‘ja no serveixen’, com els vells” (Fratelli tutti, 18).

Si ho pensem bé, Nadal no és una festa artificial en què evoquem bucòlics paisatges nevats i ens enviem missatges edulcorats, sinó una cosa molt seriosa. Si prenem seriosament el Nadal, ens exigeix entrar en la lògica de Déu i promoure, respectar i defensar els drets de cada ésser humà. Aleshores, quan s’accepta que “els drets brollen del sol fet de posseir la inalienable dignitat humana, és possible acceptar el desafiament de somiar i pensar en una altra humanitat És possible anhelar un planeta que asseguri terra, sostre i feina per a tothom” (Fratelli tutti, 127).

Val la pena que visquem aquests dies de Nadal d’una manera coherent i autèntica, amb menys consum i més interioritat, perquè així puguem descobrir l’essència del Nadal: que Déu estima incondicionalment cada ésser humà i que, per això, cada persona és única i té un valor infinit.

Que sigueu molt feliços aquest Nadal i, sobretot, que el visqueu amb profunditat. Bon Nadal!