Com a fruit del recent Sínode de Joves, el Secretariat Interdiocesà de Joventut (SIJ – delegats de pastoral de joventut de les diòcesis de Catalunya i Mallorca) elabora cada mes un article per desgranar i comprendre millor el missatge que el Sínode vol adreçar a tota l’Església. Aquest mes tracta sobre la família.
Aquest Nadal està circulant un anunci de la coneguda marca Ikea on apareix un retrat de la família actual. En el marc d’un concurs televisiu entre famílies tots responen preguntes al llarg del típic dinar de Nadal. Les primeres preguntes són molt fàcils pels participants, les responien de cop, gairebé sense ni pensar, anaven sobre noves tecnologies, xarxes socials, famosos de la tele… Però de cop i volta, la temàtica canvia a preguntes personals de dins la mateixa família com: quin és el llibre preferit del teu fill? Què va estudiar la iaia Antònia? Quin somni li queda per complir a la teva esposa? Aquí el silenci es fa llarg, i no saben què respondre!
És una imatge encertada de la nostra societat! Com els joves hem perdut l’interès en conèixer més sobre les persones que estimem i que formen la nostra família! Com preferim entretenir-nos i passar-ho bé amb les tecnologies a realment buscar conèixer en profunditat els altres. Establir relacions intergeneracionals es fa més difícil, perquè no són iguals a nosaltres, potser no tenen un llenguatge tan “cool” com el nostre, i no estan al dia de les últimes tendències de moda o tecnològiques, però sens dubte el seu coneixement de la vida és més gran que no pas el d’un jove. Els anys omplen la vida de coneixement. És un enriquiment saber la pròpia història d’aquells que ens envolten, que al final és la nostra pròpia història familiar, conèixer les arrels, i crear un clima de major confiança. És una forma concreta d’estimar la pròpia família, valorar-la i donar-ne gràcies.
Dins aquest diàleg en la família, un tema a parlar també és el de les creences. Tradicionalment la família ha sigut un mitjà on es transmetia la fe, de pares a fills, de generació en generació mitjançant les llargues converses, els ensenyaments, el testimoni, la importància de creure en Déu i un comportament adequat i coherent. La família ha sigut per a molts la primera llar on s’ha viscut la fe. És un do rebut també tan gran, com el de la vida, i per això cal sobretot en aquestes dates de Nadal, gaudir i donar gràcies per la pròpia família.

Marc Trulls
Membre del SIJ i Delegat de Pastoral Juvenil de Solsona