Data: 16 d’abril de 2023
Benvolguts diocesans,
Les noves tecnologies estan modificant la nostra manera de pensar i viure. A l’espai digital –que per a molts és tan important com el real- la gent rep informacions, desenvolupa opinions, participa en debats, dialoga i busca respostes a les seves preguntes. Per als cristians és un repte fer present l’Evangeli al món digital. El Senyor ens va demanar proclamar la bona notícia fins als límits de la terra; la nova cultura digital ens ofereix la possibilitat de travessar el llindar del temple i sortir a trobar moltes persones.
Ara bé, en aquest tema cal fer un discerniment atent, perquè les xarxes socials certament afavoreixen moltes coses bones (intercanvi d’informació, participació a la vida social i política, enriquiment de la capacitat cognitiva de la persona), però també tenen aspectes negatius, perquè les xarxes poden ser territori d’una mala solitud, de la manipulació i, fins i tot, de la violència (com el ciberassetjament, la difusió de pornografia o els jocs d’atzar) i també poden ser usades com a formes de control –subtils però invasives- al servei de determinats interessos econòmics. Per això, hem de conèixer bé aquesta nova cultura digital, sent molt conscients dels desafiaments que presenta.
Alhora, els creients sentim la necessitat de donar a conèixer la nostra fe també a l’entorn digital. Són moltes les persones –sobretot els més joves- que viuen aquesta cultura digital com una cosa natural. A les xarxes socials es reflecteixen també les aspiracions radicades al cor de l’home. Els carrers digitals estan poblats d’una humanitat, sovint ferida: hi trobem homes i dones que busquen una esperança. Els creients podem compartir amb ells la font de la nostra esperança i alegria, que és la fe en Crist. No sempre caldrà una confessió explícita de la pròpia fe. Moltes vegades serà més important la disponibilitat a escoltar l’altre i la disposició per respondre amb paciència i respecte les seves preguntes i dubtes.
No obstant això, la realitat virtual no pot reemplaçar allò real, la trobada personal amb el rostre de l’altre. Com es diu al Directori per a la Catequesi, “per testimoniar l’Evangeli, cal doncs una comunicació autèntica, resultat d’una interacció real entre les persones” (núm. 217).