La sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret va ser l’escenari, aquest divendres dia 15 de febrer, de la presentació del llibre Docat, la continuació del Youcat, el popular catequisme de l’Església. L’acte va comptar amb les intervencions del Card. Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, Mn. Josep Mateu, delegat de Pastoral de Joventut de l’arquebisbat de Tarragona i coordinador del Secretariat Interdiocesà de Joventut (SIJ), el Sr. Eduard Ibàñez, director de Justícia i Pau de Barcelona i el P. Màxim Muñoz, representant de l’Editorial Claret.
El llibre, editat en català, és una traducció popular de la doctrina social de l’Església catòlica. Vol respondre a la pregunta: Què cal fer? i per això està dissenyat com un manual per a l’acció cristiana que, posant en pràctica l’Evangeli, ens ajuda a transformar-nos primer a nosaltres mateixos, després el nostre entorn més proper i, finalment, tot el món.
El vídeo “ Docat, The Dream of Pope Francis” ( https://bit.ly/2IgYhFW ) va donar el tret de sortida a la presentació i el P. Màxim Muñoz va afirmar que el Docat era el somni del papa: “Desitjo que un milió de joves cristians siguin per als seus contemporanis la doctrina social amb peus.” afegint que “Solament transformaran la terra aquells que s’hi lliurin amb Jesús i s’adrecin guiats per ell cap els marginats que viuen al mig de la brutícia.” També va remarcar que, aquesta edició en català, tenia un objectiu molt clar: “ que entre aquest milió de joves, la part que hi hagi a Catalunya el pugui treballar en la seva llengua.”
Per la seva banda, el Sr. Eduard Ibáñez va parlar de la doctrina social de l’Església com un tresor, com “el secret més ben guardat”, una paradoxa pel fet que és un patrimoni que està fent un gran servei a la humanitat però que és profundament desconegut per la societat. Va remarcar que és impossible viure la fe cristiana sense tenir com a punt de vista el món al qual serveix, de la mateixa manera que és incompatible viure la fe d’esquenes al món. Va definir la doctrina social com aquell seguit de reflexions que ha anat fent l’Església al llarg dels anys sobre la societat i, també, com una mirada que està al servei de l’evangelització de la realitat social. “ La doctrina social és una experiència de sentir com Déu estima el món” , va concloure.
Va seguir la paraula el Mn. Josep Mateu, qui va relacionar el Youcat i el Docat amb tot allò que ha de motivar la vivència de la fe i l’acció. Va anomenar el Document final del Sínode de Joves , on es demana que l’Església sigui una Església d’acció, de denúncia i on s’abarquen molts temes, gran part dels quals formen part del contingut del Docat . Va citar les paraules del pròleg on el papa afirma que “El Docat no és per parlar-ne, no és per discutir-ne ni per fer grans debats, sinó que és per actuar.” Afegeix “impliqueu-vos en la política, lluitem per la justícia i sobretot pels més pobres.”
El cardenal Joan Josep Omella va parlar de la doctrina social de l’Església com a part integrant de l’evangelització i va anomenar quatre principis per ajudar a interpretar-la: el temps superior a l’espai, la unitat que preval sobre el conflicte, la realitat més important que la idea i el tot superior a la part. Va concloure que el Docat ens ajuda a tenir sempre una mirada positiva del món, des del ulls i el cor de Déu.

Font : Comunicació Llibreria i Editorial Claret