Cada any, les Diòcesis Catalanes amb seu a Catalunya, durant la primera setmana del mes de març celebren la Setmana de la Família.
Amb el lema “L’ALEGRIA DE L’AMOR ES VIU EN FAMÍLIA!” volem manifestar que l’amor viscut dins la família és el que ens fa experimentar més alegria i ens estimula a estimar-nos més i a compartir les nostres il·lusions i neguits.
Fer l’apologia de la família i dels valors que comporta no ha passat de moda; és més necessari que mai en els moments actuals. Sense l’experiència de l’amor no hi ha creixement de la persona i de la família. Tanmateix avui no tothom entén el mateix per la paraula Amor.
El Papa Francesc en l’Exhortació “Amoris Laetitia” descriu què és estimar i com viure’l cada dia en la vida conjugal i familiar. La joia de l’amor està en fomentar el projecte familiar de comunió, tot superant els entrebancs que sorgeixen per causa de les limitacions de les persones. Estimar comporta esforçar-se a comprendre l’altra, a acceptar-lo tal com és, valorar les coses petites de la vida de cada dia, cercar la felicitat tot gaudint-la en la joia i intimitat de la família. Pels cristians hi ha un ideal d’amor i de vida familiar: donar-se un mateix a imatge de Jesucrist, i crear una vida de comunitat, de mutu servei, segons la família de Natzaret.
Avui la família té dificultats: famílies trencades, les que pateixen per causa de l’atur, les que han d’emigrar fugint de la fam o de la violència i no troben acolliment, les abandonades injustament, etc. La llista és llarga. Les causes moltes: l’egoisme, l’individualisme, les estructures injustes, els interessos polítics, l’hedonisme, la manca de responsabilitat davant de les dificultats, la manca de Déu, etc., són les causes de dolor i angoixa en les que es troben immerses moltes famílies.
L’alegria de l’amor viscut en família també ens ajuda a formar-nos com a persones i educar en la vida, alhora que ens dóna eines per afrontar les dificultats que puguin sorgir.
Promouen la Setmana de la Família i la Vida les Diòcesis de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Tortosa, Urgell, Solsona i Vic.
El diumenge 26 de març es clourà la Setmana de la Família amb una Jornada Interdiocesana celebrant el Dia de la vida a la Sagrada Família, a Barcelona, a les 5 de la tarda.
Per a més informació, podeu adreçar-vos al vostre bisbat o parròquia.

Font: delegacions de pastoral familiar de les diòcesis amb seu a Catalunya