Data: 3 de maig de 2020

El papa Francesc acaba d’invitar-nos a aprofitar les restriccions provocades per la pandèmia per recuperar la piadosa tradició de resar el Rosari a casa durant el mes de maig. La portada d’aquest full ho anuncia i ho explica. Podeu trobar la carta del Papa i les dues pregàries que ofereix a la pàgina web del bisbat.

No em cansaré de recordar que el poble cristià, d’arreu i sempre, davant de situacions com l’actual s’ha adreçat devotament al bon Déu, per intercessió de la Mare de Déu i dels sants. Sense despreocupar-se de posar els mitjans per evitar els contagis, ha confiat en els amics de Déu per obtenir la guarició i la fi de les epidèmies. Avui, com en altre temps, els creients no comptem només amb la nostra perícia per impedir els contagis i amb els mitjans sanitaris per ajudar-nos a vèncer una infecció contra la que no tenim una medicina eficaç. Comptem també amb l’ajuda divina que aquest mes podem demanar a través de la Mare de Déu.

El mes de maig, “el poble de Déu manifesta amb particular intensitat el seu amor i devoció a la Mare de Déu”. Ho fa aplegant-se o pelegrinant als santuaris i a les capelles. Ho fa amb un floret d’oracions: l’àngelus, el “mes de maig”, els goigs, el Rosari. Enguany, el Papa ens invita a pregar a Maria demanant per tantes necessitats causades per la pandèmia a través del rés del Rosari. Aprofitem les circumstàncies que ens empenyen i recuperem el rés diari del Rosari durant el mes de maig. Tenim molts motius per fer-ho: els malalts, els difunts, les famílies que no els han pogut acompanyar en la seva agonia, els sanitaris, els qui estan sense feina, els confinats que viuen sols, les residències geriàtriques sobre les quals s’ha abraonat la pandèmia. Comencem aquest mes de maig amb el 4t. diumenge de Pasqua, el del bon pastor. No us oblideu de incloure en les vostres intencions les vocacions sacerdotals: els joves que aquí i arreu acullen la crida de Déu per a servir generosament el seu ramat.

És fàcil que molts penseu: rosari = rutina. Però el Rosari té “un secret”: fer-lo amb “senzillesa”; contemplar el misteri de la vida de Jesús amb els ulls de Maria i confiar-li, com ella faria, aquella necessitat que portem en el cor. A mi, m’agrada tenir una intenció en cadascun dels 5 misteris de la part del Rosari que s’acostuma a pregar en un dia. Aquest detall tan senzill m’ajuda a no recitar-lo corrents i amb el cap a una altra banda. M’ajuda a dir-li a Maria que ens ajudi en allò que necessitem.

Alguns potser porteu un Rosari penjat al coll o en col·leccioneu però no sabeu com fer-lo servir. El Papa ens diu que “és fàcil trobar, fins i tot a Internet, bons esquemes de pregària” per a recuperar-ne la pràctica si l’hem oblidada o mai ens l’han ensenyada. A la pàgina web del bisbat, junt amb la carta i les oracions, hi trobareu unes indicacions senzilles que us podran guiar.