Data: 25 d’octubre de 2020

Aquest mes d’octubre estem celebrant el Domund. A les catequesis s’ha fet sensibilització missionera, a les misses hem pregat pels missioners i hem fet la col·lecta per les Obres Missionals Pontifícies.

Enguany, el Domund ha coincidit amb el 150è aniversari de la mort d’un gran missioner de casa nostra, sant Antoni Maria Claret –ens ho recordava la portada del full de la setmana passada-.

Per a tots nosaltres sant Antoni Maria Claret és un germà. Va néixer tocant de casa nostra –a Sallent-. Va predicar per moltíssimes viles i ciutats de la diòcesi –ell cita a la seva autobiografia Balsareny, La Pobla de Lillet, Bagà, Sant Jaume de Frontanyà, Solsona, Anglesola, Sant Llorenç de Morunys-. Té molts altars dedicats a les nostres esglésies, especialment a les colònies tèxtils –a causa de ser el patró dels treballadors d’aquest ram-. La congregació que ell va fundar va tenir una gran presència a la nostra diòcesi –sobretot a Cervera i a Solsona-. La major part de les despulles dels màrtirs claretians a Catalunya es troben a Cervera, Solsona i Tàrrega.

Providencialment, aquests mesos he estat llegint la seva autobiografia, en l’edició catalana més recent. Feia anys que volia fer-ho però altres lectures passaven al davant. Una visita al santuari/sepulcre del sant amb alguns seminaristes i l’obsequi d’un exemplar d’aquesta edició, fou l’ocasió per a llegir-lo directament. És una bona escaiença per a recomanar-vos-el.

Es tracta d’una obra exquisida. Cada petit capítol porta un ensenyament sobre alguna virtut cristiana, sempre arran dels fetsde la seva vida. Apareix sobretot el seu gran zel per la salvació de totes les ànimes, el seu esperit missioner i la seva fórmula apostòlica per aconseguir conversions veritables i duradores. És especialment, interessant la presentació de les virtuts necessàries per al missioner que vol que el seu treball doni fruit. Són especialment nutritius, en aquest sentit, els capítols 10-15 i 23-30, de la segona part.

Fa temps que repeteixo que en aquest temps de reducció d’activitats pastorals, a causa de les restriccions provocades per la pandèmia del Covid-19, convé promoure, especialment, la lectura de llibres bons. El 150è aniversari de la mort de sant Antoni Maria Claret és una bona ocasió per llegir la seva autobiografia. Miro que a les 12 parròquies de referència en pugueu trobar exemplars a la venda.